Szíria

New Yorkban tüntettek, Washington továbbra is koalícióban gondolkodik, videó

A háborúellenes, valamint Szíria-barát jelmondatokat hangoztató tüntetők a Times Square-en gyűltek össze, turisták sokasága között. "Amerika, NATO, el a kezekkel Szíriától" - skandálták.

2013.08.30 08:36MTI
Forrás: youtube.com

Több százan tüntettek New Yorkban csütörtök este egy esetleges amerikai katonai beavatkozás ellen Szíriában.

A háborúellenes, valamint Szíria-barát jelmondatokat hangoztató tüntetők a nagyváros legforgalmasabb helyén, a Times Square-en gyűltek össze, turisták sokasága között. "Amerika, NATO, el a kezekkel Szíriától" - skandálták például.

Néhány utcával odébb a szíriai rezsim ellenzőinek egy kisebb csoportja is felvonultak. Ők terroristának nevezték, illetve Hitlerhez hasonlították Bassár el-Aszad szír elnököt. Egyesek a rezsim általi állítólagos gáztámadás gyermekáldozatainak fényképével tüntettek.

Az Egyesült Államok vezetése hamarosan dönt arról, hogy mikor és milyen jellegű katonai beavatkozást hajt végre Szíriában, amelynek kormányzata Barack Obama amerikai elnök fogalmazása szerint átlépte a "vörös vonalat" azzal, hogy valószínűleg vegyi fegyvert vetett be saját népe ellen.

Az Egyesült Államok továbbra is arra törekszik, hogy összekovácsoljon egy nemzetközi koalíciót, amelynek tagjai katonailag közösen lépnének fel Szíria ellen - közölte pénteken Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter.

Hagel manilai látogatásán tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Barack Obama amerikai elnöknek és a washingtoni kormányzatnak az a célja, bármilyen döntés szülessék is Szíria esetében, az nemzetközi együttműködéssel és erőfeszítéssel történjék. Hagel szerint Washington folytatja egy nemzetközi koalíció megteremtésére irányuló erőfeszítéseit.

Brüsszeli diplomáciai források ugyanakkor közölték, hogy a NATO 28 tagországa közül eddig legkevesebb 12 kizárta a részvételét egy Szíria elleni hadműveletben, ha nem ad hozzá felhatalmazást az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

A védelmi miniszter hangoztatta: az amerikai kormányzat továbbra is törekszik arra, hogy a törvényhozásban kikérje a képviselők véleményét az amerikai "válasz" mikéntjéről a Szíriában történt gáztámadásra.

Arra a kérdésre, miképpen kerülhetné el Bassár el-Aszad szíriai elnök az amerikai katonai csapást, Hagel azt mondta: nem kapott olyan információt, hogy Aszad rendszere bármilyen kérdésben változtatott volna korábbi álláspontján. A védelmi miniszter egyben kitért arra, miként reagál az amerikai kormányzat a brit parlamentnek a Szíria elleni katonai támadásban való részvételt elutasító szavazására. Hagel azt mondta: a parlamenti voksolás nem jelent változást terveikben, folytatják a párbeszédet Nagy-Britanniával és más országokkal a "közös menetelés" mikéntjéről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.