Már háború esetén sem

Formálisan sincs többé halálbüntetés Lengyelországban

Formálisan is eltörölték a halálbüntetést Lengyelországban szerdán. Lengyelország az Európa Tanács azon kevés tagállama közé tartozott eddig, amelyek háború idején engedélyezték a halálbüntetés alkalmazását.

2013.08.28 16:47MTI
Fotó: MTI

Bronislaw Komorowski lengyel köztársasági elnök szerdán aláírta azt a törvényt, amellyel Lengyelország ratifikálta a halálbüntetést minden körülmények között tiltó nemzetközi egyezményeket.

Az Európa Tanács tagállamai az Emberi Jogok Európai Egyezménye keretében tiltották meg a halálbüntetés alkalmazását a 6. Jegyzőkönyvben. Ez azonban lehetőséget biztosított arra, hogy háború vagy háború közvetlen veszélye, illetve "kivételes körülmények" esetén alkalmazzák a halálbüntetést. Ezt a lehetőséget szüntette meg a 2002. május 3-án Vilniusban elfogadott 13. Kiegészítő Jegyzőkönyv. Lengyelország akkor aláírta a részes felek számára kötelező egyezményt, azonban egészen mostanáig nem ratifikálta.

Komorowski aláírásával hivatalossá vált egy másik nemzetközi egyezmény lengyel ratifikálása is. Ez az 1989. december 15-én New York-ban elfogadott Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának Második Fakultatív Jegyzőkönyve, amely szintén kimondja a halálbüntetés eltörlését. Ez a fakultatív jegyzőkönyv 1991-ben lépett hatályba, Lengyelország 2000. március 21-én írta alá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.