Kínában nem tökölnek

Halálbüntetés hamis gyógyszerért

Amennyiben a gyártott és eladott hamis gyógyszer halált vagy súlyos egészségkárosodást okoz, mind a gyártó, mind a kereskedő halállal büntethető.

2013.08.20 16:37MTI

Kampányba kezdenek az illegális online gyógyszer-kereskedelem ellen Kínában - jelentették be az öthónapos akció tényét kedden Pekingben. Az országos gyógyszer-felügyeleti hatóság az internetfelügyelettel, az információtechnológiai tárcával, valamint az ipari és kereskedelmi hivatallal karöltve fogja ellenőrizni a webáruházakat, a különböző online kereskedéseket és azokat az internetes oldalakat, amelyek hamis gyógyszereket reklámoznak.

Az elsősorban "körözött" termékek között a rákellenes gyógyszerek, a szexuális diszfunkciókra javallott szerek, valamint a cukorbetegség és a magas vérnyomás hamis patikaszerei lesznek, amelyek gyártóit is igyekeznek majd felkutatni.

Internetes gyógyszereladásra hivatalosan 85 weblap kapott engedélyt az egész országban, ezek tavaly 1,6 milliárd jüan forgalmat bonyolítottak le. A bővülő keresletet jól jellemzi, hogy ez az összeg a négyszerese volt az egy évvel korábbinak.

A törvényesen működő online patikáknak egyébként feltűnő helyen közzé kell tenniük működési engedélyük számát, ami ellenőrizhető a gyógyszerfelügyelet honlapján, továbbá valós idejű kapcsolatot kell biztosítaniuk a fogyasztóval, s elektronikus szerződést is küldenek.

A közlemény szerint a gyógyszerek internetes forgalmazását újra fogják szabályozni, s a rendelkezések végleges megalkotásába be kívánják vonni a gyártókat, a kereskedőket és a fogyasztókat is. A jelenleg hatályos büntető törvénykönyv szerint amennyiben a gyártott és eladott hamis gyógyszer halált, vagy súlyos egészségkárosodást okoz, mind a gyártó, mind a kereskedő halállal büntethető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.