Hasan nem élt az utolsó szó jogával

Halálbüntetést kértek a Fort Hood-i ámokfutóra

Nem élt az utolsó szó jogával szerdán Nidal Hasan őrnagy, akit az esküdtszék 13 rendbeli előre megfontolt gyilkosság, valamint 32 gyilkossági kísérlet vádjában bűnösnek talált, és akire halálbüntetést kért a katonai ügyészség.

2013.08.28 07:00MTI
Nidal Hasan (Fotó: MTI)

A korábban katonai pszichiáterként szolgáló Hasan még 2009-ben a texasi Fort Hoodban nyitott tüzet Afganisztánba és Irakba készülő katonatársaira.

A palesztin származású, de Amerikában született őrnagy tettét azzal indokolta az eljárás vizsgálati szakaszában, hogy - felfogása szerint - az Egyesült Államok az iszlám ellen vívott háborúban átállt a másik oldalra. Kijelentette, hogy bajtársainak legyilkolásával a muszlim felkelőket kívánta megvédelmezni.

A Hasan által 2009. november 5-én elkövetett Fort Hood-i lövöldözés volt a legtöbb halálos áldozattal járó tömeggyilkosság, amelyet amerikai támaszponton valaha is elkövettek. A 42 éves őrnagy, aki maga látta el a saját védelmét, csak a hadbírósági tárgyalás megnyitásakor szólalt meg. Ekkor elismerte, hogy ő ölte meg a bajtársait.

Az esküdtszék múlt pénteken bűnösnek mondta ki, ám Nidal Hasan perének a hétfőn megkezdődött, halálbüntetéssel fenyegető ítélethozatali szakaszában nem szólalt meg. A 13 tagú katonai esküdtszék szerdán kezdi meg annak mérlegelését, hogy Hasan őrnagy számára a méreginjekció általi halál avagy életfogytig tartó szabadságvesztés kimondását javasolja-e a hadbírónak, Tara Osborne ezredesnek.

Az esküdtek abban az esetben javasolhatják a halálos ítéletet, ha számukra minden kétséget kizáróan bebizonyosodik, hogy a vádlott legalább két embert megölt, és ha egyhangúlag arra a következtetésre jutnak, hogy legalább az egyikükkel előre megfontolt módon végzett.

A vád abban bízik, hogy a meggyilkoltak hozzátartozói, valamint a Hasan által megsebesített katonák hétfőn és kedden előadott tanúvallomásai nyomán az esküdtszék a legsúlyosabb büntetés felé hajlik majd.

A Fort Hood-i támadás során több lövést kapott és tolószékbe kényszerült Hasan őrnagy a tárgyalásra nem hívott tanúkat és nem terjesztett be bizonyítékokat sem a saját védelmében. A vád 90 tanúja közül is csak háromnak tett fel kérdéseket. Mentális egészségügyi vizsgálata során Hasan kijelentette, hogy mártír akar lenni.

Az őrnagy ugyanakkor cáfolta a védekezésének segítségére kirendelt ügyvédek állítását, miszerint neki is az a célja, hogy halálra ítéljék. Az amerikai fegyveres erőknél 1961 óta nem hajtottak végre kivégzést. A katonai büntetés-végrehajtási intézményekben jelenleg öten várnak a halálsoron.

A hadbíróságok esetlegesen másodfokon is megerősített halálos ítéletét Fort Hood parancsnokának, valamint az elnöknek is helyben kell hagynia.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.