Titkos adatgyűjtés

Az Európa Tanács magyarázatot követel Londontól

Az Európa Tanács (ET) magyarázatot vár szerdán Nagy-Britanniától azokra a módszerekre, amelyeket a The Guardian című brit napilappal szemben alkalmaztak a Snowden-ügyben, s amelyek az ET álláspontja szerint fenyegetik a szólásszabadságot.

2013.08.21 20:58MTI

Thorbjorn Jagland, a páneurópai szervezet főtitkára "írni fog a brit kormánynak, hogy adjon magyarázatot" David Miranda londoni feltartóztatására, valamint a The Guardian birtokában lévő, a Snowden-üggyel kapcsolatos dokumentumok megsemmisítésére - mondta el Jagland szóvivője, Daniel Holtgen.

A brit hatóságok vasárnap a londoni Heathrow repülőtéren feltartóztatták, és kilenc órán át kihallgatták Mirandát, az Edward Snowden által kiszivárogtatott amerikai hírszerzési dokumentumok közzététele mögött álló Guardian-újságíró, Glenn Greenwald élettársát. A lap pedig kedden feltárta, hogy a brit kormány nyomására meg kellett semmisítenie azokat az adathordozóit, amelyeken az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) rendkívül kiterjedt internet-lehallgatási programját leleplező, Snowdentől kapott titkos dokumentumokat tartották.

Ez a két ügy "kérdéseket vet fel, minthogy negatív hatással lehet a szólásszabadság nagy-britanniai helyzetére" - fogalmazott Daniel Holtgen. A szóvivő hozzátette, az ET főtitkára magyarázatot fog kérni a brit kormánytól arra, "hogyan egyeztethető mindez össze Nagy-Britanniának az Emberi Jogok Európai Konvenciójával kapcsolatos kötelezettségeivel".

Holtgen szerint "nem elegendő a szólásszabadsággal kapcsolatban Ukrajnában, Oroszországban vagy Magyarországon felmerülő problémákat bírálni. Ugyanezeket a normákat kell alkalmazni mindenütt, beleértve az olyan országokat is, mint amilyen Nagy-Britannia."

Az AP amerikai hírügynökség szerint David Miranda adathordozókat vitt volna a Németországban dolgozó Laura Poitras amerikai dokumentumfilmestől a Brazíliában élő Greenwaldnak. A reptéren őt kihallgató brit titkosügynökök azonban elkobozták számítógépét, mobiltelefonját, digitális fényképezőgépét és memóriakártyáit.

Jogvédők szerint Miranda őrizetbe vétele törvénytelen volt és a hatalommal való visszaélést jelent. A férfi jogi képviselői eljárást kezdeményeztek a londoni kormánnyal szemben, és biztosítékot akarnak arra vonatkozóan, hogy a tőle megszerzett adatokat nem osztják meg senkivel.

Glenn Greenwald a dpa hírügynökség londoni jelentése szerint ugyanakkor azt üzente a brit hatóságoknak, ne reménykedjenek abban, hogy megtudnak valamit az élettársától elkobzott adatokból, mivel azok oly mértékben sifrírozva vannak, hogy azokat csúcsteljesítményű számítógépekkel sem lehet dekódolni.

A The Guardiannel, illetve Mirandával szemben tett lépések aggodalmat váltottak ki Nagy-Britanniában azzal kapcsolatban, hogy meddig ér el a titkos állam keze. A brit parlament belügyi vizsgálóbizottságának ellenzéki elnöke, a munkáspárti Keith Vaz azt követelte David Cameron miniszterelnöktől, hogy a szabadságáról való visszatérte után, szeptember 2-án tegyen "teljes körű nyilatkozatot" a parlamentben az ügyről.

MTI

A kormányfő közeli munkatársainak az ügyben játszott szerepére utalva Vaz kijelentette: "A kabinetvezető lépései példátlanok, és azt mutatják, hogy ez az ügy elérte a kormány legmagasabb szintjeit. Bár a történtek meglepetésként értek, magyarázatot adnak arra, hogy a Downing Streetet, a Fehér Házat és a belügyminisztert miért tájékoztatták előre David Miranda feltartóztatásáról" - tette hozzá az ellenzéki képviselő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.