Első myilatkozat

A Nyugat támadja, az elnök ellenáll - Zimbabwe

John Kerry amerikai külügyminiszter a hét folyamán úgy nyilatkozott, a zimbabwei választások eredménye "nem tükrözi a nép akaratát".

2013.08.08 04:31MTI

Először válaszolt nyilvánosan az őt ért támadásokra a múlt heti elnökválasztás óta Robert Mugabe frissen újraválasztott zimbabwei elnök, akit több nyugati ország is választási csalással vádol. Mugabe szerdán elmondta: egyértelműen elutasítja a győzelme tisztaságát megkérdőjelező kritikákat.

A 89 éves Mugabe szerint kritikusait csak az vezérli, hogy továbbra is fenntarthassák a Zimbabwe ellen érvényben levő büntetőintézkedéseket, akkor is, ha - mint mondta - valójában szabad és tiszta választásokon győzött. Hozzátette: elutasítja, hogy távoli nyugati országok kérdőjelezzék meg azokat az eredményeket, amelyeket afrikai választási megfigyelők egyöntetűen elfogadtak. Mugabe jelezte, nem változtat azon a korábban meghirdetett, hazai vállalkozókat segítő és külföldi cégeket sújtó nemzeti gazdaságpolitikán, amit a Nyugat ugyancsak kritikusan szemlél.

John Kerry amerikai külügyminiszter a hét folyamán úgy nyilatkozott, a zimbabwei választások eredménye "nem tükrözi a nép akaratát". Mellette többek között az ausztrál kormány és az EU is aggályát fejezte ki választási eredmények kapcsán. A választásokon vesztes Morgan Tsvangirai eddigi kormányfő jelezte, bírósághoz fordul a szavazatok meghamisítása miatt. Mugabe pártja, a Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió-Hazafias Front (ZANU-PF) a hivatalos adatok szerint a kétharmadot is meghaladó többséget - a 210 fős képviselőházban 150 mandátumot - szerzett a parlamenti választásokon, az elnökválasztáson pedig a voksok 61 százalékával nyert az elnök.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.