12 millió szavazócédulát nyomtattak ki

Népszavazás Zimbabwéban az új alkotmányról

Népszavazás kezdődött szombaton Zimbabwéban az afrikai ország új alkotmányának a bevezetéséről. Minden politikai párt arra szólította fel híveit, hogy szavazzák meg a 170 oldalas alapokmány elfogadását.

2013.03.16 13:34MTI

Választási tisztviselők szerint országszerte igen élénk volt a részvétel a népesebb körzetekben. Korántsem volt ekkora az igyekezet a távoli, kisebb lélekszámú településeken és a legjobb módú negyedekben. 

Az új alkotmány korlátozza az államfő eddigi kiterjedt, jól körülbástyázott jogkörét, az elnök számára csak két terminust engedélyez, egyben számos demokratikus reformot vezet be, amit a térségbeli közvetítők is követeltek, hogy enyhüljön az ország évtizedes politikai és gazdasági válsága, valamint politikai elszigeteltsége. 

Az új alkotmány a júliusra előirányzott elnök- és törvényhozási választások után lép hatályba és mivel nem visszamenőleges hatályú, a 89 éves Robert Mugabe akár még két további elnöki tisztséget is betölthet, ha a választók úgy akarják majd és az egészségi állapota is lehetővé teszi.
 
Az alkotmány visszafordíthatatlannak minősíti a zimbabwei fehérek több ezer farmgazdaságának 2000-től zajló elkobzását és a fekete zimbabweiek - többnyire Mugabe pártjának korifeusai - közötti szétosztását. A rendkívüli állapot kihirdetéséhez vagy a parlament feloszlatásához a törvényhozók kétharmadának a támogatására lesz szükség.
 
A népszavazás megtartásáról egy hónappal ezelőtt határoztak. Mintegy 9400 szavazóhelyiséget hoztak létre és mintegy 12 millió szavazócédulát nyomtattak ki az alkalomra. Az országban 6,6 millió bejegyzett választópolgárt tartanak nyilván, de a mostani referendum esetében eltekintettek a szavazólisták alkalmazásától.
 
Minden 18 éven felüli személy voksolhat, akinek az állampolgárságot igazoló személyi okmánya van. A leszavazottak ujját napokig eltávolíthatatlan tintába mártják. A szavazóhelyiségek késő estig is nyitva tarthatnak ott, ahol a voksolók még mindig sorban állnak. 

Az eredményt várhatóan öt nap múlva hirdetik ki. Zimbabwe 1980-ban vált függetlenné, a miniszterelnök Robert Mugabe lett, aki 1987-ben az államfői tisztséget is megszerezte, és fokozatosan diktatórikus hatalmat épített ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.