A szabad demokratikus választások érdekében

Az ENSZ-főbiztos a Zimbabwe elleni szankciók felfüggesztését kéri

Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa felhívást intézett pénteken a nyugati országokhoz: függesszék fel a Zimbabwét és elnökét, Robert Mugabét sújtó szankciókat, hogy lehetővé váljon szabad és demokratikus választások megrendezése.

2012.05.25 19:43MTI

"A szankciókat teljesen fel kellene függeszteni, hogy az emberek kizárólag a gazdasági problémákkal foglalkozhassanak - mondta a főbiztos asszony újságíróknak ötnapos zimbabwei látogatása végén. - Felszólítom azokat az országokat, amelyek jelenleg szankciókat alkalmaznak Zimbabwével szemben, hogy függesszék fel azokat legalább a választások megtartásáig és a szükséges reformok elfogadásáig."

A dél-afrikai Pillay, akinek most újította meg a mandátumát két évvel a világszervezet közgyűlése, utalt arra, hogy kérte Mugabét: szavatolja, hogy a következő választások szabadok és demokratikusak lesznek. "Rákérdeztem a 2008-as politikai erőszakcselekményekre, hangot adtam reményemnek, hogy ez nem ismétlődik meg a következő választásokon, ajánlottam neki, hogy szólítson fel mindenkit az erőszakról való lemondásra, s arra buzdítottam, hogy tegyen még többet e téren" - mondta.

A 88 éves Mugabe az ország 1980-as függetlenné válás óta áll az ország élén, de kénytelen volt megosztani a hatalmat vetélytársával, Morgan Tsvangiraival - aki kormányfő lett - a 2008-as véres választási kampány után, amely kis híján polgárháborúba torkollott. A nemzeti egységkormány létrejötte ellenére az emberjogi aktivistákat gyakran őrizetbe veszik vagy zaklatják tevékenységük miatt, és a Tsvangirai-tábor tagjait rendszeresen zaklatja a rendőrség.

Az Egyesült Államok a zimbabwei kormány, hadsereg és kormányzó párt több mint ötven tisztségviselőjére rótt ki szankciókat, így tiltakozva az előző választások lezajlásának módja és az emberi jogoknak a Mugabe-rendszer általi sorozatos megsértései miatt. Az Európai Unió februárban feloldotta a vízumtilalmat és 51 személy banki követeléseinek a befagyasztását, hogy ösztönözze a "politikai reformok" előbbre jutását, de 112 emberrel, köztük Mugabével szemben még érvényben vannak a büntető intézkedések.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.