Vízszivárgás

A japán kormány beszáll a fukusimai atomerőmű helyreállításába

A radioaktív víz szivárgása nagyon komoly gond, és Abe Sindzó miniszterelnök ezért utasította a gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztériumot, hogy szálljon be az ügy rendezésébe.

2013.08.08 02:39MTI

Abe Sindzó japán miniszterelnök kormánya a korábbinál jóval nagyobb szerepet fog vállalni a megsérült fukusimai atomerőmű helyreállításában - közölték szerdán japán tisztségviselők, akik szerint naponta 300 tonna sugárszennyezett víz szivárog a létesítményből a tengerbe. Szuga Josihide, a kabinet főtitkára elmondta, hogy a radioaktív víz szivárgása nagyon komoly gond, és Abe Sindzó miniszterelnök ezért utasította a gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztériumot, hogy szálljon be az ügy rendezésébe.

A Reuters hírügynökség megjegyezte: tiltakozásra adhat okot, hogy a fukusimai atomerőművet üzemeltető tokiói elektromos művek (Tepco) helyett az adófizetők pénzéből próbálják megállítani a radioaktív víznek a Csendes-óceánba szivárgását, azonban az állami szerepvállalás elkerülhetetlennek látszik, mivel az energiaszolgáltató saját erejéből nem tudta megoldani a problémát. A minisztérium azt fontolgatja, hogy a lakosság felajánlásai számára létrehoz egy központi alapot.

A Nikkei vezető gazdasági lap információi szerint az összegyűlt pénzt a talaj lefagyasztására használnák fel, amivel meg lehetne akadályozni a talajvíz beszivárgását a reaktorba. A talajvíz beszivárgása azért jelent problémát, mert az az erősen sugárszennyezett vízzel keveredve folyik tovább az óceánba.

Jonejama Jusi, a gazdasági és ipari minisztérium illetékese szerint naponta mintegy 300 tonna szennyezett víz kerül így a tengerbe. Jonejama nem tudta megmondani, hogy mióta szivárog a víz ilyen nagy mennyiségben a tengerbe. Sinkava Tacuja, a tárca atombalesetek elhárításával foglalkozó irodájának az igazgatója azt mondta, hogy a vízszivárgás két éve folytatódik, ráadásul erősen szennyezett vízről van szó.

A fagyasztásos megoldást a helyreállítási munkálatokban már eddig is részt vevő Kadzsima vállalat szakemberei javasolták. Hasonló technológiát használnak a metróépítések során is, azonban itt akár hónapokról, évekről is szó lehet, a projekt költségei ezért átszámítva akár 410 millió dollárra (92 milliárd forint) is rúghatnak. A kormányzat reagálása válasz az iparági szakértők figyelmeztetésére, miszerint a Tepco kudarcot vallott a probléma elhárításában.

A japán atomenergetikai hatóság július 10-én ismerte el, hogy "nagy valószínűséggel" a Csendes-óceánba is beszivárog az erősen sugárszennyezett talajvíz a fukusimai erőmű területéről. A Tepco két nappal korábban közölte, hogy három nap alatt kilencvenszeresére nőtt a radioaktív cézium koncentrációja a talajvízben az erőmű területén, miközben az erőműhöz közeli partszakaszoknál a tengerben mért sugárzás kétéves rekordot döntött. A cég mérései szerint a talaj és a tenger szennyezettsége május óta folyamatosan növekszik.

Ez szakértők szerint azzal magyarázható, hogy a korábban a reaktorok hűtésére használt, erősen radioaktív víz elkezdett beszivárogni a talajba, illetve onnan a Csendes-óceánba. Márciusban mért adatok szerint a Fukusima-1 erőmű talajvíz-elvezető rendszerében összesen 360 ezer tonna sugárszennyezett víz gyülemlett fel, és e mennyiség naponta 400 tonnával nő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.