Breaking news japan: 2 robbanás az erőműben

Nukleáris? Két újabb robbanás a Fukushima Daiichi 2-es reaktorban

Hírügynökségi jelentések szerint robbanás volt a földrengés során megsérült a Fukushima Daiichi 2-es reaktorban.

2011.03.15 00:46ma.hu

A jiji hírügynökség szerint megerősített a hír, miszerint 2 újabb robbanás hallatszott a Fukushima Daiichi 2-es reaktorában.

A reaktort üzemeltető vállalat arról tájékoztatott, hogy hidrogén robbanás történt a 3-as egységben, fehér füst látszik az erőmű felett. Jelenleg vizsgálat alatt van, került e radioaktív anyag a környezetbe. 2 embert a vállalat dolgozói közül kórházba szállítottak már, és többeket ki kellett menteni, akiket elláttak a helyszínen. A reaktor belső burka valószínűleg sértetlen, de sérülhettek a fűtőelemek.

A személyzet 50 főjét felszólították, hogy hagyják el az erőmű területét, mivel nagy mennyiségű rádióaktív anyag került a levegőbe. Csak a vezérlőterembe maradhatott személyzet, hogy lehetőségeik szerint kontroll alatt tartsák a folyamatokat.

A nukleáris katasztrófa-elhárítási központba elért a robbanás híre - Fotó: asahi.com, Y. Mizuno, 2011.03.15.


Japán kormány közleménye az esetről

Újabb robbanás történt kedden Japánban a Fukusima-1 atomerőműben; a detonáció következtében radioaktív anyag kerülhetett a levegőbe - közölte a szigetország kormánya.

Az egyes és a hármas reaktor után ezúttal a kettes reaktorblokkban következett be detonáció helyi idő szerint reggel hat óra után. A robbanásban megrongálódott a reaktor belső védőburka is, ami azt jelenti, hogy nagy mennyiségű sugárzó anyag szivároghatott ki a szabadba.

A körzetben északi szél fúj; az erőműtől 150 kilométernyire délre, Ibaraki prefektúrában máris jelezték, hogy emelkedett a sugárzás szintje. Tartani lehet tőle, hogy a radioaktív részecskék eljutnak a fővárosba, a 8,5 millió lakosú Tokióba is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.