Fukushima továbbra sem jelent kockázatot

Magyarországon nem lesz atompara az OKF szerint

Magyarországon a japán Fukushima Daiichi atomerőműben történt baleset továbbra sem jelent kockázatot.

2011.04.12 17:44MTI

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerint ezt támasztja alá az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése is, amely szerint a jelenlegi meteorológiai viszonyok miatt az esetlegesen a levegőbe kerülő szennyeződés Japán térségében marad, a következő 5-7 napban pedig nagy valószínűséggel az óceánba kerül - áll a közleményben.

A tájékoztatás szerint Bakondi György tűzoltó altábornagy, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója kedden találkozott a japán nagykövetség képviselőivel, hogy megvitassák az atomerőmű-baleset INES 7-es minősítésűre emelését és az ezzel kapcsolatos további teendőket. Ez a besorolás a nukleáris eseményeket rangsoroló skálán a legmagasabb fokozatúnak számít.

A találkozón részt vett Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár is. Japán részről megköszönték az eddigi magyar és uniós felajánlásokat. Tájékoztatást adtak arról, hogy folyamatosan ellenőrzik a környezetbe kikerült anyagok sugárzásának mértékét, az adatok jelenleg csökkenő tendenciát mutatnak.

A nagykövetség első beosztottja beszámolt az élelmiszerkereskedelemben bevezetett korlátozásokról, kiemelve, hogy Magyarországra nem érkezhet az érintett területről származó élelmiszer. Magyarországon 10 helyszínen mérik a radioaktív izotópok levegőben található koncentrációját, és mintegy 150 mérőállomáson a háttérsugárzást.

A naponta frissített eredmények a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján megjelennek - áll a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.