Hatványozott katasztrófa

Képpel! Magára hagyták a megrongálódott fukushimai erőművet

Minden bizonnyal megsérült a fukusimai atomerőmű egyik reaktorának védőépülete. A dolgozókat evakuálták, megugrott a sugárzás szintje.

Kattintson és nézze meg képgalériánkat! képgaléria

2011.03.16 05:27ma.hu

A Tokiótól északra fekvő, a sorozatos földrengések sújtotta Fukusima-1 atomerőmű 4-es reaktorában helyi idő szerint szerda reggel újabb tűz ütött ki. Yukio Edano, japán kormányszóvivő szerint az épület felől szálló fehér füst a jelentések szerint vízgőz, de akár arra is lehet következtetni, hogy radioaktív gőz szivárog valamelyik blokkból, amelynek minden bizonnyal megsérült a védőépülete. Több forrásból is megerősítették, hogy lángokat nem láttak az épület felől.

Fukushima Daiichi - Forrás: asahi.com, 2011.03.16.

A 4-es reaktor épületénél először március 15-én csaptak fel a lángok, akkor a blokk üzemanyag-tározója gyulladt ki. Az erőműben súlyos üzemzavarok sorozata ment végbe, miután pénteken nagy erejű földrengés rázta meg a csendes-óceáni partvidéket, majd szökőár zúdult Mijagi prefektúra területére.

Fehér füst száll a fukushimai atomreaktor felől - rögzítette egy kamera --- Fotó: asahi.com, 2011.03.16.

Az erőműnél jelenleg óránként 628 millisievert sugárzást mérnek, de ez a szám néhány órával ezelőtt még 1000 volt. Évi 100 millisievert radioaktív sugárzás már rákbetegséget okozhat a Nukleáris Világszervezet szerint. Az atomerőmű 20 kilométeres körzetéből már kiköltöztették a lakosokat.

A Fukusima erőmű még épen - Fotó: asahi.com

A TEPCO fontolgatja, hogy az amerikai hadsereg segítségét kéri: a levegőből mentesítő anyagot szórva csökkentsék az erőmű környékén a sugárzást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.