Vadászgépeket riasztottak

Kínai harci repülő körözött Japán közelében

Kína terjeszkedésének részeként értékelte a japán védelmi miniszter, hogy egy kínai harci repülőgép a szigetország légterének közvetlen közelében repkedett szerdán.

2013.07.24 18:46MTI

A kínai fegyveres erők felderítő gépe kétszer repült át Okinava és Mijako szigetei között, nemzetközi légtérben a Kelet-kínai-tenger felett, a japán önvédelmi erő riasztotta vadászgépeit az eset miatt - közölte Onodera Icunori japán védelmi miniszter.

"Habár hadihajók korábban már áthaladtak a területen, ez az első eset, hogy egy kínai harci repülőgép a terület fölött járt. Úgy gondolom, ez annak jele, hogy Kína mind jobban szeretné kiterjeszteni befolyását a tengereken" - mondta Onodera az NHK televíziónak.

A két ország parti őrségei és haderői tavaly ősz óta kóstolgatják egymást egy kelet-kínai-tengeri szigetcsoport hovatartozásával kapcsolatos vita miatt. Mijako a Japánban Szenkaku, Kínában Tiaojü néven ismert vitatott szigetek közelében található.

A japán haderő a héten arról is beszámolt, hogy kínai hadihajók első ízben tettek egy teljes kört a szigetország területe körül július folyamán, amely manővernek az Aszahi Simbun napilap forrásai szerint "egyértelműen az volt a célja, hogy demonstrálja Kína haditengerészeti erejét Japánnal és az Egyesült Államokkal szemben".

Szerdán a harci repülőgépet érintő incidens mellett a japán kormány arról is beszámolt, hogy az először járőröztek az átszervezett kínai parti őrség hajói a vitatott szigetek közvetlen közelében. Szeptember óta a kínai járőrhajók több mint ötvenszer közelítették meg a Tokió és Washington szerint Japán ellenőrzése alatt álló szárazföldet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.