A szakértői bizottság ülése alatt

Nők ezrei tüntettek Murszi mellett

Nők ezrei tüntettek Kairóban a hatalmától megfosztott Mohamed Murszi elnök mellett, miközben a parlamentben először ülésezett az ország alkotmányának átdolgozásával megbízott tízfős szakértői bizottság.

2013.07.21 16:36MTI

Több ezer nő vett részt a vasárnapi tüntetésen az egyiptomi védelmi minisztériumnál, amelyet a biztonsági erők megerősített kordonja védett. Egy másik tüntető menet az amerikai nagykövetség felé indult, ám visszafordult egy biztonsági akadály miatt.
 
A Muzulmán Testvériség nevű szervezet és más iszlamista csoportok csaknem minden nap szerveznek tüntetéseket tartanak azt követően, hogy július 3-án a fegyveres erők megfosztották hatalmától Mohamed Murszi elnököt. Két héttel ezelőtt az egyik ilyen tüntetésnél 54-en haltak meg - főképpen Murszi-párti demonstrálók -, amikor a hadsereg egységei tüzet nyitottak a tiltakozókra a Köztársasági Gárda klubjánál. 

A fegyveres erők szerint a lövöldözés akkor tört ki, amikor fegyveresek megtámadták a klubot. A vasárnapi tüntetés résztvevői is Murszi elnök visszatérését követelték, és azzal fenyegették Abdel-Fattah esz-Szíszi védelmi minisztert, a fegyveres erők vezetőjét, hogy "eljött életének utolsó napja". Közben először ülésezett az ország alkotmányának átdolgozásával megbízott tízfős szakértői bizottság.
 
A testületnek - amely jogtudósokból és vezető bírákból áll - 30 napja van arra, hogy előterjessze javaslatait, majd egy 50 fős másik bizottság 60 napig tanulmányozhatja azokat, hogy aztán az új alaptörvényt népszavazásra terjesszék elő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.