A "legfőbb törekvés"

A szír ellenzék fegyvereket szerezne, Egyiptom felülvizsgálja a kapcsolatokat

A szíriai ellenzéki koalíció új elnöke nyilatkozatában legfőbb törekvésének nevezte, hogy a lehető legtöbb fegyvert szerezze be a szíriai lázadók számára.

2013.07.20 19:25MTI

Az új egyiptomi külügyminiszter a Szíriával korábban megszakított diplomáciai kapcsolatok kérdését készül felülvizsgálni.

Ahmad el-Dzsarba, a Szíriai Nemzeti Koalíció nemrég megválasztott új elnöke egy szaúdi újságban szombaton megjelent nyilatkozatában kifejtette: az az elsődleges célja, hogy a lehető legtöbb fegyvert szerezze be a Bassár el-Aszad ellen küzdő Szíriai Szabad Hadsereg számára. "Szembeszállunk a szíriai nép ellen irtóhadjáratot folytató bandákkal, a fegyverek jelentik az egyetlen eszközt, hogy szembeszegüljünk velük és véget vessünk mészárlásaiknak" - mondta Ahmad el-Dzsarba. 

Egyiptom új külügyminisztere szombaton bejelentette: országa arra készül, hogy felülvizsgálja a Szíriával fenntartott diplomáciai kapcsolatok megszakításáról szóló - a hatalomból eltávolított Mohamed Murszi volt elnök által hozott - döntést. Nábil Fahmi kairói sajtóértekezletén ugyanakkor hangsúlyozta: ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az egyiptomi kormány a kapcsolatok teljes visszaállításáról döntött volna. 

A hírügynökségek meg nem nevezett forrásokra hivatkozva tudni vélik, hogy a két ország egyelőre konzuli szinten venné fel egymással a kapcsolatot. A külügyminiszter leszögezte: Egyiptom továbbra is a szíriai felkelőket pártolja, de nem áll szándékában bármiféle dzsihádot (szent háborút) támogatni. Nábil Fahmi szerint Kairó politikai megoldást keres az immár három éve tartó, több mint 90 ezer halálos áldozatot követelő szíriai konfliktusra. 

"Egyiptom támogatja a (szíriai) forradalmat és a szíriai népnek a méltó élethez való jogát egy demokratikus rendszer keretében, és e cél megvalósítására fogunk törekedni" - közölte a miniszter.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.