Továbbra sem sikerült megállapodni

Patthelyzet a keszongi ipari park megnyitásának ügyében

Arról született megállapodás, hogy jövő hétfőn ismét összeülnek a felek.

2013.07.17 14:31MTI
Fotó: MTI

Nem sikerült megállapodnia a két Koreának a keszongi ipari park megnyitásáról a szerdán negyedik alkalommal megrendezett tárgyalásokon.

Észak-Korea és Dél-Korea képviselői a keszongi ipari park közelében, a határ észak-koreai oldalán tartották az egyeztetéseket, de az álláspontokat továbbra sem sikerült közelíteni. Arról született megállapodás, hogy jövő hétfőn ismét összeülnek a felek, hogy megvitassák a két ország közötti gazdasági együttműködés szimbólumának számító ipari park újbóli megnyitásának lehetőségeit.

Szöul felszólította Phenjant, hogy vállalja a felelősséget az ipari park egyoldalú bezárásáért, és ezzel a dél-koreai vállalatoknak okozott károkért, valamint kínáljon biztosítékot egy hasonló incidens elkerülésére. Emellett Dél-Korea azt szeretné elérni, hogy külföldi vállalatok is befektethessenek az ipari park területén, így a személyzet és a pénzügyi eszközök jogi és adminisztratív biztosítására is felkérte tárgyalópartnerét.

Phenjan ezzel szemben továbbra is déli szomszédját hibáztatja az ipari park bezárásáért, amelyet Dél-Korea és az Egyesült Államokkal közösen tartott hadgyakorlataival indokolt. Észak-Korea a karbantartási munkálatok befejezése után az ipari park azonnali megnyitását szorgalmazza.

A keszongi ipari park működése április 8-án állt le. A Dél-Korea és az Egyesült Államok ellen irányuló háborús fenyegetéseinek alátámasztására Phenjan visszahívta a több mint 120 dél-koreai vállalat által foglalkoztatott 53 ezer munkását, és egyoldalúan az ipari park azonnali bezárása mellett döntött. Nem sokkal később Szöul is hazarendelte szakembereit az észak-koreai területről.

A különleges gazdasági övezetet 2003-ban közösen hozta létre a két Korea. A túlnyomórészt déli finanszírozású komplexumban elsősorban a dél-koreai piacra exportált cikkeket állítanak elő.

A két ország közötti kereskedelemben a legnagyobb részt vállaló iparterület működéséből Észak-Korea évente mintegy kétmilliárd dolláros bevételre tett szert, ami a nehéz gazdasági helyzettel küszködő rezsim számára elsődleges fontosságú devizaforrás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.