A két Korea megegyezett

Ismét működhet a keszongi ipari park

Észak- és Dél-Korea képviselői megállapodtak a különleges gazdasági övezetnek számító keszongi ipari park működésének felújításáról - közölte vasárnap a szöuli kormány szóvivője.

2013.07.07 09:52MTI
Fotó: MTI

A felek között elvi megállapodás jött létre - hangoztatta a szóvivő, utalva arra, hogy az ipari parkban működő cégek felújítják tevékenységüket, mihelyst készen állnak erre.

Az észak-koreai határ közelében található ipari park működése április 8-án állt le. A Dél-Korea és az Egyesült Államok ellen irányuló háborús fenyegetéseinek alátámasztására Phenjan visszahívta a több mint 120 dél-koreai vállalat által foglalkoztatott 53 ezer munkását, és az ipari park azonnali bezárása mellett döntött. Nem sokkal később Szöul is hazarendelte a munkát felügyelő szakembereit az észak-koreai területről. A különleges gazdasági övezet addig a két Korea közötti együttműködés fontos szimbóluma volt.

A mostani tárgyalásokra a határövezeti Panmindzsonban került sor, azt Szöul kezdeményezte. Phenjan ez alkalommal elfogadta, hogy tárgyaljanak a parkból áprilisban távozásra kényszerített dél-koreai vállalatok kárainak enyhítéséről, akárcsak a termelés felújításáról. Értesülések szerint szerdán újabb tárgyalási fordulóra kerül sor, és a napirenden olyan garanciák szerepelnek, amelyek megakadályoznák az ipari övezet ismételt bezárását.

Keszong különleges gazdasági övezetét 2003-ban közösen hozta létre a két koreai állam. A túlnyomórészt dél-koreai finanszírozású komplexumban több mint 120 dél-koreai cég működik 53 ezer észak-koreai számára biztosítva munkát, elsősorban a dél-koreai piacra exportált cikkek előállítására.

A két ország közötti kereskedelemben legnagyobb részt vállaló iparvidék működéséből Észak-Korea évente mintegy kétmilliárd dolláros bevételre tett szert, ami a nehéz gazdasági helyzettel küszködő rezsim számára elsődleges fontosságú devizaforrás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.