A kertjében vannak

Egy idős hölgyet illeti meg két sír tulajdonjoga Pompejiben

Egy Nápoly környékén lakó idős hölgynek ítélte a bíróság a kertjében lévő két római kori sír tulajdonjogát, bár azok az UNESCO világörökség listáján is szereplő világhírű Pompeji ókori romvároshoz tartoznak.

2013.07.13 01:29MTI
Kép: www.ilmattino.it

A 80 éves Antonietta Nunziata valaha narancsot és citromot termelt a kertjében, míg tizennégy évvel ezelőtt a pompeji hatóságok le nem foglalták a területet, hogy feltárják az ott található, a Kr.e. 1. századból származó sírokat. Az ásatásokat később költségvetési megszorítások miatt abbahagyták.

A helyszínt, amely Pompeji egyik viszonylag kevéssé feltárt részén, a római kori város kapujánál található, mára benőtte a gaz.

Az 1490 négyzetméteres telek Olaszország legnagyobb (44 hektáros) műemléke határán fekszik. "Olyan szép kert volt, de még karbantartani sem voltak képesek. Nagyon bosszant a dolog" - mondta a SkyTG24 olasz televíziónak Nunziata asszony, aki az ügyben bírósághoz fordult.

Ügyvéde, Livio Provitera közölte, hogy ügyfele most alapos kihívással találta szembe magát: saját magának kell a kertjében lévő két sírt gondoznia. "Pedig ő a narancs- és citromfáival akart foglalkozni" - mondta.

A Vezúv 79. augusztus 24-i kitörésekor vulkáni hamu alá került Pompeji a legépebben megmaradt római kori város. 1997-ben került fel az UNESCO világörökség listájára.

Az éveken át hanyagul kezelt és földcsuszamlások sújtotta Pompejiben nagyszabású felújítást terveznek részben európai uniós pénzből, amelynek keretében a látogatók számára nyújtott szolgáltatások színvonala is nőne.

Az Európai Bizottság adatai szerint Pompeji látogatóinak száma 2017-re a jelenlegi 2,3 millióról 2,7 millióra nőhet évente.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.