Háttér

Kámforrá vált Snowden?

A sajtó bottal üti a kiszivárogtató nyomát és csak találgatja, hol alhat, hol ehet és hogyan élhet a gyakorlatilag láthatatlan, avagy "szellem-utas".

2013.07.10 20:59MTI

Nem egy orosz felelős politikus megerősítette az elmúlt napokban, hogy Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt alkalmazottja harmadik hete a moszkvai Seremetyjevo nemzetközi repülőtér tranzitzónájában tartózkodik, a sajtó azonban azóta is bottal üti a nyomát és csak találgatja, hol alhat, hol ehet és hogyan élhet a gyakorlatilag láthatatlan, avagy "szellem-utas".

Az orosz médiában már a Terminál című hollywoodi film hőséhez hasonlított Edward Snowdent már Hongkongból érkezésekor, június 23-án újságírók hada várta Moszkva legnagyobb nemzetközi repülőterén, de hiába. Holott az élelmes újságírók még oda is bejutottak, ahova csak érvényes beszállókártyával lehet belépni, és a tranzitzóna közelében is szabadon jártak-keltek Snowden moszkvai tartózkodásának első napjaiban.

Később a repülőtéri biztonsági szolgálat megerősítette az ellenőrzést és kiderült, hogy több orosz újságíró is lejárt beszállókártya birtokában próbálkozott Snowden nyomára bukkanni.

A sajtó képviselői azonban nem adták fel. Június 24-én, az Aeroflot Moszkvából Havannába indult járata zsúfolásig megtelt riporterekkel, operatőrökkel fotósokkal, akik arra számítottak, hogy majd a repülőgépen kifaggathatják Edward Snowdent. A férfi helye és még egy szék azonban üresen maradt.

Miután a forgatócsoportokat egy idő után már nem engedték be a seremetyjevói tranzitzónába, az orosz televíziós társaságok riporterei más trükkökkel próbálkoztak. Rejtett kamerával, mobiltelefonnal készítettek felvételt arról, hogyan faggatták a nemzetközi repülőtér tranzitvárója előtt posztoló alkalmazottat, ott tartózkodik-e Snowden. A válasz elutasító volt.

Az újságírók hiába hívogatták a repülőtér területén lévő Kapszula nevű tranzitszálló személyzetét, ők sem árulták el, ott szállt-e meg az amerikai hatóságok elől bujkáló férfi. Eleinte közlékenynek bizonyultak a reptéri biztonsági szolgálat munkatársai is, de aztán egyre inkább beszűkültek az információforrások.

Nem maradt más hátra, mint találgatni és várni. A Rosszija 24 állami hírtelevízió biztos, ami biztos alapon Havannába telepítette riporterét, aki a kubai fővárosba érkező gép utasait és pilótáit is arról faggatta kedden, tapasztaltak-e valami különlegeset a gépen, amely több órás késéssel indult el. "Netán láttak egy amerikai kémet?" - kérdezte a televízió szemfüles munkatársa, mire egy angolul beszélő hölgy harsány nevetésre fakadt.

Nem ilyen vidám a sorsa Edward Snowdennek a moszkvai Seremetyjevo nemzetközi repülőtéren, bár a körülmények több mint kielégítőek. A modern E terminálon található Légi Expressz szálló és azon belül is a fantasztikus filmekből ismert űrhajók belsejét utánzó Kapszula hotel minden igényt kielégít, igaz, az ára borsos, négy órára 1900 rubel (körülbelül 13 ezer forint).

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség oldalán azt is megtudhatjuk, hogy az E, F és D terminálok között szabadon átjárható úgynevezett tiszta zóna egy kávézókkal, üzletekkel, éttermekkel teli hatalmas bevásárlóközpontra hasonlít, amelyben a titkosszolgálatok elől menekülő amerikai elvileg szabadon mozoghatna, ha ezt egyáltalán megteszi és nem tart attól, hogy egy minden hájjal megkent ügynök magával ragadja, vagy behálózza az orosz titkosszolgálatok egyik munkatársa. Vlagyimir Putyin orosz államfő, a KGB volt tisztje ezt tagadta azon a tájékoztatón, amelyen egyébként a gázexportáló országok csúcstalálkozójáról illett volna kérdezniük az újságíróknak. A politikus rutinosan hárított: közölte, hogy az orosz titkosszolgálatok nem dolgoztak korábban sem és most sem dolgoznak Snowdennel.

Kiderült, hogy a hírügynökség egyik munkatársának mégis sikerült a Légi Expressz kapszula hotelben utasként álcázva elhelyezkedni és egy alkalmazottól megtudta, hogy érkezése után valóban ott lakott az amerikai informatikus, de pár óra után kijelentkezett onnan. A szállás kényelmes, minden szobában külön zuhanyzó és televízió van. A tranzitzónában korszerű és tiszta mellékhelyiségek is az utasok rendelkezésére állnak, ha épp nem futná Snowdennek a szállodára.

Az újságírók Snowden utáni vadászatát nehezíti, hogy Seremetyjevo úgynevezett tiszta zónájában rengeteg olyan folyosó és elzárt rész van, ahova az amerikai nyugodtan elrejtőzhetett, illetve elrejthették őt valakik a kíváncsiskodó szemek elől. A Ria Novosztyi fotósa rögzítette az E terminál egyik folyosóját lezáró üvegajtón június 27-én az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) figyelmeztetését, amely szerint csak a szolgálat belépőjével léphet be oda bárki a szerv úgynevezett kiegészítő korlátozó intézkedései miatt. Ilyen ajtó és ilyen folyosó nem egy van a hatalmas moszkvai repülőtéren.

Nem tudni, Snowdennek mennyi ideig kell még a moszkvai repülőtéren, a "senki földjén" tartózkodnia, amíg menedékjogot kap valamelyik dél-amerikai országtól, de a Ria Novosztyi egy másik összeállításából az is kiderült: 2006-ban előfordult, hogy egy iráni asszony két gyermekével 9 hónapig ragadt Seremetyjevón. A nő hamis dokumentumokkal próbált Moszkván keresztül Németországba eljutni a gyerekekkel, ahonnan Kanadába mentek volna, de a német hatóságok visszatoloncolták őket Moszkvába. Végül 2007 márciusában menedékjogot kaptak Kanadában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.