Titkos adatgyűjtés

Merkelnek nem tetszik, hogy az NSA-t a Stasihoz hasonlítják

Elutasította a német kancellár, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) hírszerző tevékenységét a hírhedt keletnémet kommunista állambiztonsági hatóság, a Stasi által folytatott megfigyelő-, illetve kémtevékenységhez hasonlítsák.

2013.07.10 18:37MTI
Fotó: MTI

Angela Merkel a Die Zeit című hetilap szerdán megjelent számában közölt interjújában hangsúlyozta, hogy az állampolgárok biztonságának érdekében nélkülözhetetlen a hírszerző szolgálatok tevékenysége a demokratikus államokban, és ez a jövőben is így lesz. "Hírszerzői munka nélkül egy ország túlságosan sebezhető lenne" - jelentette ki a kancellár, aki védelmébe vette a német hírszerző szolgálatok együttműködését amerikai partnereikkel.

A Snowden-ügy, azaz a titkos amerikai adatgyűjtési botrány nem sokkal a szeptember végi választások előtt rendkívül éles belpolitikai vitát váltott ki Németországban. Az ellenzék kérdőre vonta a kancellárt, hogy mit tudott az amerikai lehallgatási akciókról, továbbá arra szólította fel: figyelmeztesse Washingtont arra, hogy az ilyen "praktikáknak" azonnal véget kell vetni. Jürgen Trittin, az ellenzéki Zöldek frakcióvezetője és kancellárjelöltje annak a véleményének adott hangot, hogy a két ország közötti biztonsági partnerség az amerikai lehallgatási botránnyal súlyos károkat szenvedett.

A kancellár az egykori NDK-ban nőtt fel, ahol a Stasi több tízezer főfoglalkozású kémet alkalmazott, és nagy besúgói hálózatot működtetett, elsősorban a rendszerellenes vélemények elfojtására. A Die Zeitnek nyilatkozva a leghatározottabban elutasította, hogy bármilyen párhuzamot vonjanak az NSA és az egykori Stasi között. "Két teljesen különböző dologról van szó" - hangsúlyozta Merkel, hozzátéve, hogy az ilyen jellegű összehasonlítások csakis annak leegyszerűsítéséhez vezetnek, amit a Stasi a volt kommunista állam lakosságával szemben tett.

Angela Merkel a napokban több ízben is leszögezte, hogy semmilyen információkkal nem rendelkezett az amerikai lehallgatásokról, azokról "csak az aktuális híradásokból szerzett tudomást."

A kancellár utalt arra, hogy a napokban Hans-Peter Friedrich belügyminiszter vezetésével Washingtonban folytat tárgyalásokat a minisztérium és a német hírszerző szervek közös küldöttsége. Hangsúlyozta, hogy minden időszerű kérdést napirendre kell tűzni, ugyanakkor - mint hozzátette - egyetlen pillanatra sem szabad megfeledkezni arról, hogy "Amerika az elmúlt évtizedekben legszorosabb szövetségesünk volt, és ma is az."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.