Titkos adatgyűjtés

Az oroszok egyelőre nem tudnak mit kezdeni a Snowden körül kialakult helyzettel

Valentyina Matvijenko, az orosz parlament felsőházi elnöke szerdán kijelentette, hogy Oroszország egyelőre nem tudja megoldani az Edward Snowden körül kialakult bonyolult, zsákutcába torkolló helyzetet.

2013.07.10 18:34MTI
Fotó: MTI

Matvijenko szerint az amerikai titkosszolgálatok adatgyűjtési gyakorlatát kiszivárogtató informatikus a nemzetközi jog szabályainak megfelelően, egyszerű utasként tartózkodik a moszkvai Seremetyjevo repülőtér tranzitzónájában. A Szövetségi Tanács elnöke úgy fogalmazott, hogy Moszkva "semmilyen kiegészítő intézkedést nem tud foganatosítani a helyzet megoldására".

Edward Snowden június 23-án érkezett Hongkongból Moszkvába, és az orosz hatóságok tájékoztatása szerint azóta nem hagyta el a seremetyjevói tranzitot. Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt alkalmazottjának útlevelét Washington érvénytelenítette, és kémkedés, valamint hazaárulással vádjával eljárást indított ellene.

Snowden több mint húsz országhoz fordult menedékkérelemmel, de csak Venezuela, Nicaragua és Bolívia jelezte, hogy befogadná az amerikai hatóságok elől menekülő informatikust.

Valentyina Matvijenko emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt hétfőn világossá tette: Snowden csak akkor maradhat Oroszországban, ha felhagy az amerikai érdekeket sértő titkos információk kiszivárogtatásával. A felsőházi elnök megerősítette, hogy az amerikai informatikus nem fordult menedékkérelemmel Oroszországhoz.

Időközben az orosz sajtóban elterjedt a hír, hogy Edward Snowden úgynevezett világpolgár-útlevelet kapott egy külföldi civil szervezettől, és annak birtokában Togóba, Mauritániába és Ecuadorba utazhat. Csupán ezen államok ismerik el a Világ Polgárainak Világkormánya (World Government of World Citizens) által kiadott dokumentumot.

A szervezet 91 éves alapítója, Garry Davis a dokumentum kiadásáról a Twitter internetes közösségi oldalon számolt be - közölte a Ria Novosztyi hírügynökség. Davis arra hivatkozott, hogy az ENSZ által 1948-ban elfogadott Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata alapján Snowden is megkaphatja ezt az útlevelet. Az amerikai informatikus emberi jogait ugyanis Washington megsértette azzal, hogy érvénytelenítette útlevelét és ezzel megfosztotta a szabad mozgástól - hangzott az érvelés.

Korábban Mihail Fedotov, az orosz államfő mellett működő emberi jogi tanács elnöke kijelentette, hogy Edward Snowden ügyével az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának kellene foglalkoznia, amelynek van irodája Oroszországban. A főbiztosság moszkvai képviseletén ugyanakkor közölték, hogy Snowden nem fordult hozzájuk azzal a kéréssel, hogy menekültstátust biztosítsanak neki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.