Koreai-félsziget

Nem vezettek eredményre a tárgyalások a keszongi ipari park megnyitásáról

A határ észak-koreai oldalán található ipari park működése április 8-án állt le.

2013.07.10 15:37MTI
Fotó: MTI

Eredménytelenül zárultak az Észak- és Dél-Korea képviselői között szerdán kezdődött tárgyalások a keszongi ipari park megnyitásáról.

A felek abban állapodtak meg, hogy a jövő hétfőn folytatják a megbeszéléseket Észak-Korea területén, egy határ menti városban. Az ipari parkban működő gyárak dél-koreai képviselői szerdán felkeresték a komplexumot, és megvizsgálták az eszközparkot, mivel attól tartanak, hogy az esős évszakban megrongálódhattak a berendezések.

A határ észak-koreai oldalán található ipari park működése április 8-án állt le. A Dél-Korea és az Egyesült Államok ellen irányuló háborús fenyegetéseinek alátámasztására Phenjan visszahívta a több mint 120 dél-koreai vállalat által foglalkoztatott 53 ezer munkását, és egyoldalúan az ipari park azonnali bezárása mellett döntött.

Nem sokkal később Szöul is hazarendelte szakembereit az észak-koreai területről. A különleges gazdasági övezet addig a két Korea közötti együttműködés fontos jelképe volt.

A különleges gazdasági övezetet 2003-ban közösen hozta létre a két Korea. A túlnyomórészt déli finanszírozású komplexumban elsősorban a dél-koreai piacra exportált cikkeket állítanak elő.

A két ország közötti kereskedelemben a legnagyobb részt vállaló iparterület működéséből Észak-Korea évente mintegy kétmilliárd dolláros bevételre tett szert, ami a nehéz gazdasági helyzettel küszködő rezsim számára elsődleges fontosságú devizaforrás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.