Nincs béke

Halálos áldozatok, összetűzések az egyiptomi elnök hívei és ellenzői között

A biztonsági erők 90-re becsülték a sebesültek számát, az állami televízió 160-ra, az egészségügyi minisztérium pedig 237-re. A manszúrai nemzetközi kórházból több forrás megerősítette, hogy egyes sebesülteket lövés ért.

2013.06.27 05:18MTI

Két ember meghalt, több száz pedig megsebesült szerda este egy Kairótól északra fekvő városban Mohamed Murszi államfő híveinek és ellenzőinek összetűzésében, néhány órával az előtt, hogy az elnök tévébeszédet készült intézni az ország lakosságához. A több száz szembenálló kővel dobálta egymást, de többen fültanúi voltak lövéseknek is Manszúrában. A biztonsági erők 90-re becsülték a sebesültek számát, az állami televízió 160-ra, az egészségügyi minisztérium pedig 237-re. A manszúrai nemzetközi kórházból több forrás megerősítette, hogy egyes sebesülteket lövés ért.

Az utóbbi napokban az ország több más városában voltak hasonló összecsapások iszlamisták és ellenzékük között. Az ellenzék a hét végére újabb, Murszi lemondását követelő tömegtüntetéseket tervez. Az elnök azonban semmi jelét nem mutatja annak, hogy le akarna mondani, és beszédében valószínűleg a több mint két éve megbukott elnök, Hoszni Mubarak híveinek ellenállását okolja majd a társadalmi ellentétekért és a gazdasági helyzet romlásáért. A hadsereg közben figyelmeztette a politikusokat, hogy ha nem képesek kontrollálni a társadalmi folyamatokat, akkor ismét átveszi az ország irányítását.

Elképzelhető, hogy a Murszi-ellenes táborból egyesek örömmel vennék ezt, de az iszlamisták fogadkoznak, hogy ellen fognak állni bármilyen puccskísérletnek, amely az ország első szabadon választott elnöke ellen irányul. Félve attól, hogy káoszba süllyed az ország, az emberek elkezdtek élelmiszert és üzemanyagot felhalmozni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.