Kerry elítéli

Egyiptomi "tisztogatás" - külföldi civilek kaptak börtönbüntetést, pénzbüntetést

Külföldi civil szervezetek negyvenhárom munkatársát, köztük huszonhét külföldi állampolgárt ítéltek szabadságvesztésre és pénzbüntetésre kedden Egyiptomban, többüket távollétükben.

2013.06.05 05:19MTI

Az elítéltek közül 16-an amerikaiak, a másik 11 külföldi állampolgár között van német, norvég, szerb, jordániai és libanoni. A vád szerint engedély nélkül működtettek civil szervezeteket és törvénytelenül kaptak anyagi támogatást külföldről. Tizenöt amerikait - köztük Ray LaHood amerikai közlekedési miniszter fiát - távollétükben ítélték el öt-öt év szabadságvesztésre.

Az amerikai kormány fejenként 330 ezer dollárt fizetett azért, hogy elhagyhassák az arab országot, miután 2012 januárjában a kairói repülőtéren feltartóztatták őket. Szintén öt év börtönt kapott távollétében 10 másik külföldi állampolgár. Két külföldit - egy amerikai és egy német állampolgárt - két év börtönbüntetésre ítéltek, ők őrizetben vannak. Egyikük Robert Becker, az amerikai kongresszus által finanszírozott, szerte a világon a demokratikus intézmények kiépítését segítő Országos Demokrata Intézet (NDI) volt alkalmazottja. Ő úgy döntött, hogy inkább az arab országban marad, szintén vád alá helyezett egyiptomi kollégái iránti szolidaritásból. Szintén letartóztatásban van egy német nő, a Konrad Adenauer Alapítvány munkatársa.

A bíróság a börtönbüntetésen felül átszámítva fejenként 143 dollár pénzbüntetésre ítélte mind a 43 civilt, és elrendelte az érintett amerikai nonprofit szervezetek - az NDI mellett a Nemzetközi Republikánus Intézet, a Freedom House és egy újságíróképző központ - egyiptomi irodáinak a bezárását és e csoportok vagyonának lefoglalását. A 2012 februárjában indult bírósági eljárás súlyos diplomáciai feszültséget okozott az Egyesült Államok és Egyiptom viszonyában. Washington figyelmeztette a kairói vezetést, hogy az eset miatt visszatarthatja az Egyiptomnak folyósított évi 1,5 milliárd dolláros amerikai segélyt.

John Kerry amerikai külügyminiszter azonnal közölte, hogy az Egyesült Államok nagyon aggasztónak tartja az ítéleteket és a büntetési tételeket. "Az ítéletek ellentétesek a gyülekezés szabadságának általános elvével, és összeegyeztethetetlenek a demokratikus átmenettel" - mutatott rá Kerry, aki bírálta az egyiptomi igazságszolgáltatást amiatt is, hogy bezáratta a szóban forgó civil szervezetek helyi irodáit, és elkobozta javaikat, noha ez ellentétes az egyiptomi kormány azon elköteleződésével, hogy támogatja a civil társadalmat mint a demokrácia egyik fő alkotóját. Berlinben berendelték a külügyminisztériumba az egyiptomi ügyvivőt.

Emily Haber német külügyi államtitkár közölte az egyiptomi diplomatával, hogy a német kormányt "komolyan nyugtalanítja" a kairói bírósági ítélet. Érthetetlen, hogy büntetőjogi eszközökkel üldözzék olyan német politikai alapítványok munkatársait, amelyek világszerte a demokrácia és a jogállam ügyének előmozdításán dolgoznak a német kormány teljes támogatásával - hangsúlyozta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.