Tiltakozás

Egyiptomi rendőrök zárták le a gázai határátkelőt

Feltehetőleg iszlamista fegyveresek magukkal hurcoltak három egyiptomi rendőrt és négy katonát csütörtökön a Sínai-félszigeten.

2013.05.17 12:44MTI

Egyiptomi rendőrök lezárták pénteken a Sínai-félsziget és a palesztinok lakta Gázai övezet közötti határátkelőt, így tiltakozva egyiptomi rendőrök és katonák előző napi elrablása miatt - közölték szemtanúk és más helyi források.

A helyiek elmondása szerint a rendőrök szögesdrótot vontak a rafahi átjáró elé, és láncokkal zárták le a kapukat, a túloldalra igyekvő palesztinok százait rekesztve mindkét oldalon.

Feltehetőleg iszlamista fegyveresek magukkal hurcoltak három egyiptomi rendőrt és négy katonát csütörtökön a Sínai-félszigeten - közölték a helyi biztonsági erők. A támadók egy ellenőrzőpontnál ütöttek rajta a biztonságiak konvoján a Sínai-félsziget északi részén. A MENA hivatalos hírügynökség értesülése szerint az emberrablók olyan őrizetesek szabadon engedését követelik, akiket a Sínai-félsziget északi részén fekvő el-Aris város egyik rendőrőrsén tartanak fogva.

A rafahi átkelőnél szolgáló rendőrség felszólította Mohamed Murszi egyiptomi elnököt, hogy szabadítsa ki kollégáikat. Murszi még csütörtökön válságtanácskozásra hívta kormánya védelmi és belügyminiszterét. Bejelentette azt is, hogy közvetítők útján folyamatos kapcsolatban vannak a tettesekkel.

Az egyiptomi kormány igyekszik helyreállítani a központi hatalmat az Izraellel szomszédos Sínai-félszigeten, ahol Hoszni Mubarak elnök 2011-es elűzése óta hatalmi űr tátong. Radikális iszlamisták ezt kihasználva a félsziget északi részéről kiindulva több támadást intéztek egyiptomi és a határ túloldalán izraeli célpontok ellen. A támadók általában beduinok, akik már számos külföldit elraboltak, köztük - áprilisban - egy magyar katonai megfigyelőt, hogy fogolycserével elérjék bebörtönzött társaik szabadulását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.