A gázai "szárny" nagyobb szerephez jut

Iszmáil Haníje lett a Hamász második embere

Iszmáil Haníje, a Hamász gázai miniszterelnöke lett a radikális palesztin szervezet elnökhelyettese.

2013.04.04 07:24MTI

A szervezet szerdán jelentette be, hogy Hanijét elnökhelyettessé választották. A Hamász vezető testülete még hétfőn döntött úgy, hogy a Katarban élő Háled Mesaal marad a szervezet elnöke. Mesaalt - aki 1996 óta a szervezet politikai vezetője - negyedszer választották újra.
   
Egyes értékelések szerint az 50 éves Hanije elnökhelyettessé történő megválasztása azt jelzi, hogy a szervezet vezetésében a gázai "szárny" nagyobb szerephez jut. A korábbi gyakorlat az volt, hogy a Hamász első két embere egyaránt az emigrációból került ki.
   
Mesaal többször összeütközésbe került a Hamász keményvonalas gázai vezetésével a Fatah mozgalommal való kibékülés ügyében. Az ezt célzó legutóbbi kísérletét tavaly hiúsították meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.