Összecsapások Egyiptomban

Az igazságszolgáltatás "megtisztítását" követelik Murszi hívei

Az egyiptomi iszlamista államfő, Mohamed Murszi híveinek ezrei özönlötték el Kairó utcáit pénteken délután az igazságszolgáltatás "megtisztítását" követelve. Az elnök támogatói az egyiptomi főváros központi tere, a Tahrír tér közelében összecsaptak ellentüntetők egy csoportjával.

2013.04.19 19:23MTI

A tüntetésről beszámoló AP amerikai hírügynökség emlékeztetett arra, hogy a múlt év júniusában hatalomra került Mohamed Murszi és az igazságszolgáltatási szervek között kezdettől fogva feszült a viszony. A bíróságok azzal vádolták az iszlamista Muzulmán Testvériség támogatásával megválasztott elnököt, hogy csorbítja jogköreiket.
    
Murszi és hívei ugyanakkor azt hangoztatják, hogy az igazságszolgáltatást a több mint két évvel ezelőtt megbuktatott volt elnök, Hoszni Mubarak támogatói ellenőrzik.
   
Egyelőre nem világos, hogy melyik fél kezdte az összetűzéseket, a szemben álló csoportok azonban kövekkel dobálták meg egymást, és szemtanúk szerint egy autóbuszt felgyújtottak.
   
A Muzulmán Testvériség az utóbbi időben támadta a bíróságokat a korábbi rezsim több hivatalos képviselőjének felmentéséért, valamint azért a korábbi rendeletért, amely előirányozta Hoszni Mubarak szabadon bocsátását. A volt elnököt azzal vádolták, hogy felelősség terheli több, 2011 elején hatalma ellen tüntető meggyilkolásáért, a tárgyalást azonban május közepére halasztották. Mubarak azonban börtönben marad, mivel más bűncselekmények elkövetésével is gyanúsítják.
   
Az egyiptomi ellenzék egyik vezéralakja a pénteki elnökpárti megmozdulást az igazságszolgáltatásban végrehajtandó, annak függetlenségét sértő "új mészárlás" bevezetőjének nevezte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.