Szó esett Palesztináról is

Kerry kizárja a katonai megoldást Szíriában

Az Egyesült Államok nem ért egyet mindenben Oroszországgal a szíriai konfliktussal kapcsolatban, de abban igen, hogy az egyetlen kiút a politikai megoldás.

2013.06.26 19:31MTI
Fotó: MTI

John Kerry amerikai külügyminiszter kizártnak nevezte szerdán Kuvaitban, hogy létezne katonai megoldás a szíriai polgárháborúra, és hozzátette, hogy a szíriai helyzet több szempontból különbözik attól, amilyen a líbiai volt az ottani háború idején.

A külügyminiszter azután tartott sajtóértekezletet Kuvaitvárosban, hogy tárgyalt ottani hivatali partnerével, Szabah al-Halid asz-Szabah sejkkel.

A szíriai és líbiai helyzetet összevetve hangsúlyozta, hogy a líbiai háborúban - mint állította - nem vett részt külföldi szárazföldi erő, a szíriaiban viszont harcolnak a Hezbollah libanoni síita szervezet fegyveresei a kormányerők oldalán. "Meg kell próbálnunk tárgyalások útján diplomáciai megoldást találni" - szögezte le.

Emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok nem ért egyet mindenben Oroszországgal a szíriai konfliktussal kapcsolatban, de abban igen, hogy az egyetlen kiút a politikai megoldás. Kerry július 1-jén és 2-án egy brunei regionális fórumon találkozik Szergej Lavrovval, az orosz diplomácia irányítójával, és ott szó lesz közöttük a szíriai helyzetről is.

Kerry térségbeli körútján kedden még Szaúd-Arábiában járt, ahol úgy fogalmazott a szíriai háborúval kapcsolatban, hogy annak a politika a legjobb megoldása.

Kerry beszélt a 2010-ben megszakadt izraeli-palesztin béketárgyalások reménybeli felújításáról. Az amerikai külügyminiszter az utóbbi hónapokban sokszor járt a Közel-Keleten, és tárgyalt mindkét féllel a lehetőségekről. "A békefolyamat mindennél fontosabb számukra, éppen emiatt jelezte mindkét fél, hogy komolyan gondolja a tárgyalási szándékot" - mondta.

A palesztinok azonban továbbra is a tárgyalások megkezdése előfeltételének szabják, hogy Izrael befagyassza a ciszjordániai telepeslakások építését. A jeruzsálemi önkormányzat viszont éppen szerdán hagyta jóvá újabb 69 lakás felépítését egy Kelet-Jeruzsálemhez kapcsolódó kolónián. Erre reagálva a Palesztinai Felszabadítási Szervezet közleményt adott ki, amelyben megvádolta Izraelt azzal, hogy a telepek bővítésének folytatásával válaszol Kerry erőfeszítéseire. "Izrael rendre megismétli üzenetét Kerrynek, miszerint az ő erőfeszítéseire a telepépítés a válasz" - jelentette ki Hanan Asrávi, a PFSZ végrehajtó bizottságának tagja.

Kerry körútján még szerda este továbbutazik Jordániába, ahol két napot tölt, és ezalatt találkozik ismét Abdalláh királlyal, valamint Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.