Bizonyítékhiány?

Szíria: ellenőriz-hetetlenek a vegyifegyver-bevetésre vonatkozó bizonyítékok?

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország vér-, szövet- és talajmintákat adott át az ENSZ-nek azt bizonyítandó, hogy Damaszkusz szarint vetett be a kormányellenes erők ellen.

2013.06.22 03:19MTI
Fotó: MTI

Diplomaták és független szakérők szerint ellenőrizhetetlen állításokon nyugszik az Obama-kormánynak az az álláspontja, hogy a szíriai kormány vegyi fegyvert vetett be a felkelők ellen, annak ellenére is, hogy a legjobb amerikai tudósok hónapokig vizsgálták laboratóriumokban az erre vonatkozó bizonyítékokat - közölte pénteki számában a The Washington Post.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország vér-, szövet- és talajmintákat adott át az ENSZ-nek azt bizonyítandó, hogy Damaszkusz szarint vetett be a kormányellenes erők ellen, ám a fizikai bizonyítékok pontos mibenlétét, valamint az azok begyűjtését és vizsgálatát övező titokzatosság miatt az amerikai kormány bírálatok kereszttüzébe került. Független szakértők rámutattak, hogy nincs megbízható módja a bizonyítékok eredetiségének ellenőrzésére.

Az ENSZ eljárásai szabályai szerint kizárólag olyan bizonyítékok szolgálhatnak az üggyel kapcsolatos végső döntés meghozatalához, amelyet a világszervezet saját szakértői gyűjtöttek be. Mivel azonban őket nem engedik be Szíriába, a nyugati hatalmak olyan bizonyítékokra támaszkodtak, amelyeket a felkelők vagy hírszerzők csempésztek ki az országból.

Az, hogy ezeket ki szerezte be és hogy a mintákat milyen módszerekkel védték meg a befolyásolástól, nem ismeretes. Ake Sellström, az ENSZ svéd fő fegyverellenőre a jövő héten Törökországot, Libanont és Jordániát érintő körútra indul, ahol az állítólagos vegyi támadásokkal kapcsolatban szemtanúkkal és orvosokkal fog beszélni, ám mintavételre ő sem utazhat be Szíriába. A lap szerint egy ilyen kísérlet feltehetően akkor sem járna eredménnyel, ha Damaszkusz végül beadná a derekát, mert a szarin napfény hatására rövid idő alatt lebomlik. Az Obama-kormány június 13-án jelentette be, hogy szilárdan megbizonyosodott arról: a szíriai kormány kismértékű vegyi fegyvert vetett be, amivel átlépte Washington tűrésének "vörös vonalát", ezért fegyvert fog szállítani a szíriai felkelőknek.

Az első szarintámadásról szóló jelentések januárban érkeztek Szíriából, London és Párizs pedig márciusban állította azt, hogy erről bizonyítékai és vannak, amelyek kivizsgálását az ENSZ-től kérte. Washington a minták több mint háromhavi elemzése után jutott ugyanarra a következtetésre, mint szövetségesei. A lapnak a nevük mellőzését kérve nyilatkozó kormányzati tisztségviselők azt állították, hogy a több tucatnyi bizonyítékokat, amelyek több, egymástól helyben és időben eltérő támadásokból származnak, szigorú és többrétegű ellenőrzésnek vetették alá.

A minták különböző forrásokból származnak, és van közöttük olyan, amit nem szíriaiak szereztek be. Konkrétumokat a lap forrásai a hírszerzési műveletek biztonságára hivatkozva nem közöltek. Az amerikai kormány ugyanakkor a 2003-as, utóbb megalapozatlannak bizonyult iraki beavatkozás nyomán rendkívül óvatos. A hírszerzés akkor kudarcot vallott, mert az állította, hogy Szaddám Huszeinnek tömegpusztító fegyverei vannak.

Jean Pascal Zanders, aki a közelmúltig az Európai Unió Biztonsági Tanulmányok Intézetének kutatója volt, a The Washington Postnak nyilatkozva kétségeit hangoztatta a szíriai vegyi támadásokkal kapcsolatban. Zanders összehasonlította az iraki rezsim által a kurdok ellen 1998-ban Halabdzsában elkövetett szarintámadásról készült felvételeket azokkal, amelyek az interneten az állítólagos hasonló szíriai esetekről készültek.

A szakértő rámutatott, hogy a Szíriáról szóló jelentések nem tesznek említést arról, hogy az áldozatok szája és ujjaik vége a fulladás miatt elkékült, vagy hogy a bőrük rózsaszínre vált a gáz okozta erős izzadás és a magas vérnyomás következtében, mint Irakban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.