Belo Horizonte

Ismét voltak tüntetések - de már kevesebben vonultak Brazília utcáira

A legnagyobb megmozdulás Belo Horizonte városban volt, ahol a rendőrség becslése szerint mintegy 50 ezren gyűltek össze a központi parkban, hogy elítéljék a törvényhozást.

2013.06.23 07:49MTI
Fotó: MTI

Brazília több városában ismét tüntetések kezdődtek helyi idő szerint szombat este, de már kevesebb résztvevővel, mint az előző napokban.

A legnagyobb megmozdulás Belo Horizonte városban volt, ahol a rendőrség becslése szerint mintegy 50 ezren gyűltek össze a központi parkban, hogy elítéljék a törvényhozást, mert szerintük korlátozza az szövetségi ügyészek hatáskörét a bűnüldözésben, miközben az egész ország torkig van a rengeteg rablással és gyilkossággal. Sokan attól is tartanak, hogy egy új törvény akadályozni fogja a korrupt politikusok és más hatalmasságok megbüntetésére tett kísérleteket.

Dilma Rousseff köztársasági elnök pénteken az ország népéhez fordult egy beszéddel, amelyben keményebb fellépést ígért a korrupció ellen, és kilátásba helyezte a tömegközlekedés, az oktatás, az egészségügy és más közszolgáltatások reformját.

Sok tüntető szerint a mozgalmuk nem éri be az ígéretekkel, és a tüntetések addig folynak majd, amíg a kormány valóban cselekszik.

Fotó: MTI

Egy felmérés szerint a brazilok háromnegyede támogatja a tiltakozó mozgalmat, amely két hete kezdődött a rossz minőségű közszolgáltatások, a kormányzati költekezés és a korrupció miatt.

A tömegközlekedés ára és minősége miatt 77 százalék, a politikusok alkalmatlansága miatt 47 százalék, a korrupció miatt 33 százalék ért egyet a tüntetőkkel az Ibope Intézet felmérése szerint. A brazilok 78 százaléka szerint a közegészségügy állapota a legkatasztrofálisabb.

A foci esetében azonban ingadozik a vélemény a bírálat és az elismerés között. A Konföderációs Kupa megrendezését 40 százalék helyesli, 28 százalék véleménye bizonytalan, és 31 százalék ellene van.

Ami a labdarúgó világbajnokság megrendezését illeti, amit a brazilok ötször nyertek meg, 40 százalék nagyon támogatja, 27 százalék támogatja és 29 százalék ellenzi.

A felmérés június 19-20-án készült, országszerte 1008 személyt kérdeztek meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.