2009-ben ítélték el

Sikkasztás vádjával ítélték el - most feltételes szabadlábon a horvát extábornok

Feltételesen szabadlábra helyezték pénteken Vladimir Zagorec volt horvát tábornokot és védelmi miniszterhelyettest, akit 2009-ben sikkasztás és hivatali visszaélés vádjával hétéves szabadságvesztésre ítéltek.

2013.06.21 19:11MTI
Vladimir Zagorec Fotó: MTI

Zagorec a rá kiszabott büntetés több mint kétharmadának letöltése után szabadult ki a glinai börtönből, miután múlt héten az igazságügyi minisztérium jóváhagyta kérelmét. 

Az extábornoknak a zágrábi megyei bíróság engedélyezte, hogy meglátogassa Ausztriában élő családját. Két hét múlva esedékes hazatérése után Zagorecnek ismét jelentkeznie kell a bíróságon. A volt tábornokot 2008 októberében csukták le, miután az osztrák hatóságok kiadták Horvátországnak. 

Hazájában azért indult ellene eljárás, mert amikor 2000-ben lemondott miniszterhelyettesi tisztségéről, "eltüntette" azokat az összesen 5 millió dollárt (3,8 millió euró) érő ékszereket, amelyeket egy német fegyverkereskedő helyezett el biztosítékként a tárcánál 1993-ban, azt követően, hogy megbízást kapott fegyverek vásárlására. Zagorec védője a tárgyalás során azt állította, hogy alaptalanok a vádak, és védence felmentését követelte. 

A volt tábornok 1993 és 2000 között volt a védelmi miniszter helyettese, s az 1991-95-ös horvátországi háború idején e tisztségében a fegyverbeszerzésért volt felelős. Mivel akkoriban ENSZ-szankciók gátolták a fegyverszállítást a volt jugoszláv tagköztársaságokba, Horvátország titkos csatornákon keresztül kényszerült felszerelni haderejét. Vladimir Zagorec 2000 óta Bécsben élt, pénztőkéjét sikeres ingatlanvállalkozásokba fektette.
 
A Nacional horvát hetilap 2006-ban a nyugalmazott tábornokot hozzávetőleg 26 millió eurós vagyonával a 44. helyre sorolta Horvátország ötven leggazdagabb emberének sorában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.