Az ellenzék karizmatikus alakja

Megkezdődött a sikkasztással vádolt Alekszej Navalnij elleni per

Megkezdődött szerdán Oroszországban az Alekszej Navalnij elleni per. Az ellenzék egyik legkarizmatikusabb alakját, az államfő egyik legádázabb bírálóját azzal vádolják, hogy 2009-ben elsikkasztott 400 ezer eurónak megfelelő összeget egy állami fafeldolgozó cégtől, amelynek tanácsadója volt.

2013.04.17 09:13MTI

A 36 éves ügyvéd, neves blogger és korrupcióellenes aktivista az ország északnyugati részén lévő Kirov város kormányzójának megbízásából dolgozott 2009-ben, miközben a Kirovlesz fafeldolgozó cégnek is nyújtott tanácsadást. 

A per szerdai tárgyalási napján a vádlott farmernadrágban és fehér ingben, nyakkendő nélkül jelent meg a kirovi bíróságon, és miközben bement a tárgyalóterembe, fesztelenül beszélgetett újságírókkal. A terem zsúfolásig megtelt részben a sajtó képviselőivel, részben ellenzéki személyiségekkel, köztük Borisz Nyemcovval és Dmitrij Gudkovval. Navalnij ügyvédjei arra kérték a bíróságot, hogy napolja el a tárgyalást egy hónappal, mert nem volt idejük alaposan áttanulmányozni a vádiratot. 

A bíróság részben engedett a kérésnek, és a tárgyalás kezdete után negyven perccel április 24-ére elnapolta a pert. Ha bűnösnek találják Navalnijt, akkor akár 10 évi börtönbüntetésre is ítélhetik, ami derékba törné politikai karrierjét. Egy múlt heti interjújában bejelentette, hogy indulni akar a következő elnökválasztáson. 

A perben ő tagadja a vádat, és többször kijelentette, hogy az minden ízében koholmányokon alapszik. "Egy pillanatig sem kételkedem abban, hogy elítélnek" - mondta az interjúban. Navalnij a 2011 végén kezdődött tüntetéssorozatban tűnt ki szónoki tehetségével, és vált az ellenzék egyik vezéralakjává. Oroszországban tömegek vonultak utcára a 2011-es parlamenti választások elcsalása ellen tiltakozva. A mandátumok többségét a Putyin vezette Egységes Oroszország párt szerezte meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.