A brandenburgi kapunál

A hadászati atomfegyverek jelentős csökkentését fogja javasolni Obama

Az orosz és amerikai hadászati atomfegyverek harmadával való csökkentésére tesz javaslatot Barack Obama szerdán Berlinben a brandenburgi kapunál elhangzó beszédében.

2013.06.19 07:40MTI

Az amerikai elnök fél egykor kezdődő beszédében azt javasolja majd, hogy Oroszország és az Egyesült Államok jelentősen csökkentsék a nukleáris töltetek számát, akár harmadával alacsonyabb szinten annál, amelyet maximumként meghatároztak a 2010-ben aláírt új START-szerződésben. 2010 áprilisában Prágában Obama és Dmitrij Medvegyev orosz elnök aláírta a hadászati támadó fegyverek csökkentéséről szóló új START-szerződést, amelyben Moszkva és Washington vállalták, hogy 2017-ig 1550-1550-re csökkentik nukleáris robbanótölteteik számát. 

A START-III szerződés emellett előirányozta, hogy indítsák újra az atomarzenálok kölcsönös ellenőrzését. Az amerikai elnök berlini beszédében indítványozza majd az Európában állomásoztatott amerikai és orosz harcászati atomarzenál csökkentését is. Obama emellett jelezni fogja, hogy részt vesz 2014-ben a hollandiai Hágában a nukleáris biztonságról tartandó csúcstalálkozón.

Javasolni fogja, hogy 2016-ban, hivatali idejének utolsó évében rendezzenek csúcstalálkozót az Egyesült Államokban ugyanebben a témában, többek között arról, hogyan lehetne megelőzni, hogy nukleáris anyagok terroristák kezébe kerüljenek. 

Obama azután teszi meg javaslatait, hogy hétfőn Észak-Írországban, a G8-országok csúcstalálkozója keretében Vlagyimir Putyin orosz elnökkel aláírta az úgynevezett Nunn-Lugar szerződést felváltó új megállapodást a harmadik országokban - volt szovjet köztársaságokban - lévő orosz atomrobbanófejek megsemmisítésének költségeiről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.