Idén már harmadszor kórházban

Nehéz búcsúra készül Dél-Afrika - Mandela haldoklik

Mandela idén már a harmadik alkalommal szorul kórházi kezelésre, állapota korábban még soha nem volt ennyire súlyos. Egy pretoriai kórház intenzív osztályán ápolják: bár a kezelésre jól reagál, az orvosok ezúttal "válságosnak" minősítették az állapotát.

2013.06.18 17:30MTI
Fotó: MTI

Június elején a 94 éves Nelson Mandelát ismét kórházba szállították kiújult tüdőgyulladása miatt. A Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnökének állapota válságos, és az ország próbál felkészülni az "elkerülhetetlenre" - írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Mandela idén már a harmadik alkalommal szorul kórházi kezelésre, állapota korábban még soha nem volt ennyire súlyos. Egy pretoriai kórház intenzív osztályán ápolják: bár a kezelésre jól reagál, az orvosok ezúttal "válságosnak" minősítették az állapotát.

Noha a dél-afrikai kormány korábban igyekezte kisebbíteni Mandela betegségének súlyosságát és sokszor "rutinvizsgálatként" vagy "kisebb egészségügyi problémaként" utalt a Nobel-békedíjas idős politikus kórházi tartózkodásaira, most nem akarja szépíteni azt, ami nyilvánvalóan hamarosan bekövetkezik. "Imádkozzatok érte" - kérte Jacob Zuma dél-afrikai elnök június 8-án, amikor Mandelát beszállították a kórházba. Desmond Tutu Nobel-békedíjas dél-afrikai érsek azt kívánta az egykori apartheid-ellenes politikusnak, hogy "érjen véget a szenvedése". Andrew Mlangeni pedig, aki egykor együtt raboskodott Mandelával a hírhedt Robben-börtönszigeten, feltehetően sok dél-afrikai szívéből beszélt, amikor azt kérte a Mandela családtól: "engedjétek őt végre elmenni".

Ezt persze könnyebb tanácsolni, mint ténylegesen megtenni. A család ugyanis virágzó üzleteket folytat a dicsőséges Mandela név használatával: a Daily Maverick nevű dél-afrikai internetes újság kutakodása szerint a család több mint 220 olyan vállalkozásban érdekelt, amely valamilyen módon a Mandela névvel operál. Nelson Mandela halála után ezekből az üzletekből várhatóan kevesebb bevétel folyik majd be.

Természetesen számítanak arra Dél-Afrikában, hogy a Nobel-békedíjas Nelson Mandela sem élhet örökké. Mégis az ország első fekete bőrű elnökének halála korszakváltást fog hozni. Mandelát Dél-Afrikában szinte szentként tisztelik, sokak számára egyfajta makulátlan erkölcsi tartást testesít meg. Minél kevesebbet látni ebből a mindennapi politikában, amelyet átitat a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) párt harácsolása és intrikája, annál erősebbé válik a tisztelet Mandela iránt. A dél-afrikai társadalom önértékelése nagyban azon alapul, hogy a nemzet a sajátjának mondhat egy ilyen személyiséget, akit az utolsó nagy ANC-vezetőként tartanak számon. Mandelának Walter Sisulu és Oliver Tambo apartheid-ellenes politikusokkal együtt a szabadság és a béke volt a szívügye. A nyomdokába nemigen léphet senki, hiszen a jelenleg Dél-Afrikát kormányzó Jacob Zuma generációjának egyetlen szívügye van: a pénz.

Fotó: Ma.hu

Mandela egészségi állapotának súlyosságára éppen Zuma világított rá azzal, hogy április végén a legutóbbi kórházi kezelés után tiszteletét tette az idős politikusnál, és ehhez magával vitte a mindig szolgálatkész közszolgálati televízió egy forgatócsoportját is. A találkozón készült képsorok egy nyilvánvalóan súlyos állapotban lévő, megtört Mandelát mutattak, arcán még az oxigénmaszk nyomai is látszottak. A dél-afrikai tévénézők egy gyámoltalan idős férfit láttak, aki nem tudta megvédeni magát a kamerák előtt vigyorgó Zuma szemtelenségével szemben, aki Mandela révén nyilvánvalóan saját magát próbálta fényezni.

A dolog mindenesetre visszafelé sült el. A máskülönben számos kérdésben megosztott és szívesen vitatkozó dél-afrikaiak korábban kevés alkalommal álltak ki ennyire egységesen valami mellett, mint Zuma botrányos beteglátogató műsora után. "Úgy kezelték Mandelát, mint egy állatkerti élőlényt" - bosszankodott a Twitteren egy tévénéző, aki vélhetően sokak nevében fogalmazta meg felháborodását. Nem kizárt, hogy a szóban forgó képsorok afféle utolsó lökést adtak a nemzetnek, hogy képes legyen elfogadni az elkerülhetetlent, és méltósággal búcsút venni nagyra becsült szülöttjétől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.