Kiújult a tüdőfertőzése

Mandela állapota stabil, de súlyos

Stabil, de még mindíg súlyos Nelson Mandela egészségügyi állapota - közölte hétfőn Jacob Zuma dél-afrikai elnök.

2013.06.10 14:28MTI
Fotó: MTI

Az apartheid rendszer megszüntetésében játszott fontos szerepéért Nobel-békedíjjal kitüntetett volt dél-afrikai államfőt szombaton szállították be egy pretoriai kórházba kiújult tüdőfertőzése miatt.
 
Zuma arra szólította fel a dél-afrikai népet, hogy imádkozzon a szabadságharcos életéért. A helyi média mindeközben Mandela elvesztésére készíti fel lelkileg a lakosságot. A Sunday Times című angol nyelvű lap a volt elnök megbetegedésével kapcsolatban például azt írta: "itt az idő elengedni őt". 

A 94 éves volt dél-afrikai államfő az utóbbi években többször is kórházi ápolásra szorult. Mandela 27 évet töltött börtönben az apartheid rezsim elleni harca miatt, s a fogságban eltöltött évekre nyúlnak vissza tüdőproblémái is. 1990-ben engedték szabadon, majd négy évvel később az első szabad dél-afrikai választásokat megnyerve az ország első fekete bőrű elnöke lett, amely tisztséget 1999-ig töltötte be. 

Mandela utolsó nyilvános szereplése a 2010-es labdarúgó-világbajnokság johannesburgi döntőjén volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.