Bill Clinton személyesen gratulált

Világszerte megünnepelték Nelson Mandela 94. születésnapját

A Dél-Afrikai Köztársaságban és világszerte is megünnepelték Nelson Mandelának, a rasszista apartheid rendszer elleni harc hősének, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete elnökének 94. születésnapját szerdán.

2012.07.18 18:29MTI

A már visszavonult, Nobel-békedíjas politikus a családja körében töltötte az ünnepet a délkeleti országrészben lévő Qunuban, ahol a gyerekkorában élt. Ritkán fogad látogatókat, de kedden felkereste és köszöntötte őt barátja, Bill Clinton volt amerikai elnök, akit elkísért lánya, Chelsea is. Üdvözlő táviratot küldött a volt elnöknek többek között Barack Obama amerikai elnök és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is.

A Dél-afrikai Köztársaságban több rendezvény és kiállítás is volt a születésnap alkalmából. Az iskolákban reggel egyszerre több mint 12 millió gyerek énekelte el a Boldog születésnapot! című dalt, és a Mandela Alapítvány kérte a többi dél-afrikait is, hogy ugyanabban az időpontban csatlakozzon az iskolai kórushoz, és hozzák létre ezzel a világ legnagyobb dalárdáját.

Országszerte sokan végeztek különféle közösségi munkákat 67 percen keresztül; azért éppen ennyi időt töltöttek vele, mert minden perc egy-egy évet jelképez, amelyet Mandela az életéből a politikai harcnak szentelt. A megtiszteltetésnek ezt formáját az alapítvány javasolta, és az ENSZ is szentesítette, amikor három éve Mandela Napnak minősítette július 18-át.

Madridban könyvet jelentettek meg szerdán a születésnap alkalomból kétezer, időrendbe szedett egyenes idézettel Mandelától, tükrözve eszméinek fejlődését, más nézeteinek pedig a szilárdságát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.