Kiterjesztik a hadkötelezettséget

A jövőben a nőket is besorozzák a norvég seregbe

Norvégiában a jövőben a nőket is besorozzák a seregbe, s ezzel a skandináv ország lesz az első állam Európában és a NATO-tagok között, amely a nők számára is bevezeti a hadkötelezettséget.

2013.06.14 19:06MTI

Norvégiában a nők eddig is szolgálhattak a hadsereg kötelékében, de csak mint önkéntesek. A norvég fegyveres erők állományának 10 százaléka nő a védelmi minisztérium adatai szerint. Pénteken a parlamentben nagy többséggel megszavazták, hogy a nőkre is terjesszék ki a hadkötelezettséget. 

A változtatás célja, hogy növeljék a hadseregben szolgáló nők arányát - 20 százalékra 2020-ra -, de várhatóan egyetlen nőt sem fognak emiatt akarata ellenére katonáskodásra kényszeríteni. A még beterjesztésre váró törvény várhatóan 2015-től lesz hatályos. 

Norvégiában a törvények elvileg lehetővé teszik minden fiatalember besorozását, de a hidegháború vége óta - mivel jelentősen csökkentették a fegyveres erők létszámát és megváltoztak az igények - a hadsereg megválogatja, kiket soroz be. Azok, akik nem szívesen teljesítenének katonai szolgálatot, könnyedén találnak kibúvót a hadkötelezettség alól, például egyetemi tanulmányokra hivatkozva.
 
Évente a 60 ezer hadköteles fiatal közül csak 8-10 ezret hívnak be ténylegesen, és közülük válogatnak a fizikai és pszichológiai tesztek eredményei mellett a személyes motivációt is figyelembe véve. "Elvileg lehetséges, hogy egy nőt is akarata ellenére besorozzanak - ahogy ez elméletileg elképzelhető egy férfi esetében is -, de a gyakorlatban a hadsereg a leginkább motivált fiatalokat válogatja ki - mondta Laila Gustavsen, a kormánykoalícióban részt vevő Norvég Munkáspárt képviselője. 

Norvégia élen jár a nemek közti egyenlőség előmozdításában. Az állami vállalatok vezető testületeiben például a helyek legalább 40 százalékát nőknek kell betölteni. A kormánytagok fele nő, és a közvélemény-kutatások szerint a közelgő választások után várhatóan ismét női kormányfő kerül Norvégia élére - az ország történetében már másodszor - a jelenleg ellenzéki Erna Solberg személyében. 

Az országban a héten ünnepelték a 100. évfordulóját annak, hogy a nők is megkapták a szavazati jogot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.