"Szélsőbalos csőcseléknek" nevezte őket

Twitteren szidta a fukusimaiakat a "segítőjük"

Twitter mikorblogján szidta a fukusimai lakosokat és a parlament tagjait a japán újjáépítési ügynökség egy magas rangú hivatalnoka, aki a 2011-es atomerőmű-baleset áldozatainak segítéséért felel.

2013.06.13 09:56MTI
Fotó: MTI

Midzuno Jaszuhisza, egy 45 éves hivatalnok nemes egyszerűséggel "szélsőbalos csőcseléknek" nevezett egy, a fukusimaiakat képviselő csoportot, és azt írta, hogy egyedül az intelligencia hiánya miatt tudja sajnálni a két éve földrengés, szökőár és atomkatasztrófa által sújtott régió lakosait - jelentette az NHK japán televízió csütörtökön. 

A hivatalnok emellett "megrögzött hazudozónak" nevezett egyes honatyákat, és "bombázásként" értékelte, amikor kérdést tettek fel neki a parlamentben. Nemoto Takumi újjáépítési miniszter elítélte a tweeteket, bocsánatot kért a történtek miatt, és azt ígérte, hogy meg fogja büntetni a hivatalnokot. A tavaly februárban felállított újjáépítési ügynökség munkáját gyakran érik bírálatok a 2011. márciusi hármas katasztrófa által érintett területek helyreállításának lassúsága és átláthatatlansága miatt. 

A helyzetet jól jellemzi, hogy a Fukusimából és a katasztrófa által érintett további nyolc prefektúrából két éve kitelepített 470 ezer emberből 315 ezren a mai napig átmeneti szállásokon élnek. Korábban a japán sajtó több súlyos visszaélésre is fényt derített a régió számára elkülönített 25 ezer milliárd jenes keret felhasználásával kapcsolatban. 

A kitelepítettek munkához juttatására elkülönített pénzekből egyebek mellett tengeri teknősök számlálását és egy focicsapat népszerűsítését finanszírozták. 

Az újjáépítési keretből pedig a japán bálnavadász flottára és a katasztrófa sújtotta területtől több ezer kilométerre eső helyek fejlesztésére is futotta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.