Bemutatkozott a prototípus

Robot "takaríthat" a fukusimai reaktorban

A fukusimai atomerőmű sérült 1-es reaktorának megtisztítására kifejlesztett robot prototípusát mutatta be a Toshiba elektronikai cég Japánban.

2013.02.16 10:32MTI

A távirányítású robot akár 100 sievert sugárzást is kibír, ez sokkal több, mint amennyit az emberi szervezet elvisel - írta szombaton a Japan Times című lap. A szerkezetet arra tervezték, hogy ártalmatlanítsa a radioaktív anyagot. A robot szárazjeget bocsát a felületekre, egyúttal beszippantja a veszélyes anyagot, amely aztán lebomlik. A technológia lényegében a repülőgépek külsejének megtisztításához használt eljáráshoz hasonlít.

A szerkezetet nyolc kamerával szerelték fel, hogy megkönnyítsék vezérlését. A "takarító" percenként 5-20 métert tud haladni, ötfokos szintkülönbséggel birkózik meg.

A Toshiba először a szintén megrongálódott fukusimai erőmű 2-es reaktorában tervezi kipróbálni a robotot, mielőtt nyáron az 1-es reaktorban már "élesben" beveti.

A szerkezet sokat segíthet ugyan, de önmagában nem elegendő a reaktor megtisztításához. Szakemberek becslése szerint a terület veszélyes nukleáris anyagoktól való megtisztítása akár 40 évbe is beletelhet.

Japánt 2011 márciusában érte erős földrengés, majd pusztító szökőár. A fukusimai atomerőmű ekkor sérült meg súlyosan. A természeti katasztrófa következtében három reaktorban történt magolvadás, de csak a kettest tudták vizsgálni. A másik két reaktor állapota szinte ismeretlen volt, de egy szimuláció szerint az egyesben több fűtőanyag szabadult ki, mint a másik kettőben, míg a sugárzás a hármasban a legmagasabb.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.