Szennyezett talajvíz?

A tengerbe eresztik a fukusimai vizet

A tengerbe eresztik a Fukusima-1 atomerőmű kútjaiból kiszivattyúzott, nem sugárszennyezett talajvizet - közölte szerdán a két évvel ezelőtti földrengésben és szökőárban megrongálódott erőmű vezetősége.

A fukusimai 1-es reaktor >>> képgaléria

2013.05.08 08:47MTI

Az üzemeltetők szerint ez a víz nem jelent semmilyen veszélyt a környezetre, azért kell megszabadulni tőle, mert kicsi a tárolókapacitás. Közben folyamatosan nő a sugárszennyezett víz mennyisége, amelyet sugármentesítenek, és részben a megrongálódott reaktorok és a fáradt fűtőanyag hűtésére használnak. Ez év márciusára már mintegy 360 ezer tonna ilyen víz gyűlt össze, és a talajvíz miatt egyre nő a mennyisége.

Bonyolítja a helyzetet, hogy szivárog a szennyezett víz tárolására használt hét föld alatti tartály. A bennük levő víz mennyisége 23 ezer tonna, ezért onnan a vizet átszivattyúzzák biztonságosabb felszíni tározókba. Ez a művelet június közepére fejeződik be. Ehhez azonban le kell ereszteni a felszíni tározókban lévő, nem sugárszennyezett talajvizet.

Az atomerőművet üzemeltető vállalat, a TEPCO szerdán közölte, hogy emiatt az említett víztározók környékén a sugárzás meghaladja a cég által meghatározott, évenkénti egy millisievertes szintet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.