Az egészségügyi határérték 7400-szorosát mérték

Rekordmértékű radioaktív anyag volt egy fukusimai halban

Rekordmértékű, kilogrammonkénti 740 ezer becquereles koncentrációjú radioaktív céziumot mutattak ki egy Fukusima közelében fogott halban több mint két évvel az ott bekövetkezett atomerőmű-balesetet követően.

2013.03.16 10:38MTI

A halban kimutatott káros anyag mértéke a japán kormány által megállapított egészségügyi határérték 7400-szorosa. Az adat egyben azt is jelzi, hogy több mint két évvel a fukusimai erőműbaleset után is súlyos a környező vizek szennyezettsége.
   
A félkilós halat a leszerelés alatt álló Fukusima-1 erőmű kikötőjében, a létesítmény hűtővíz-beömlőjének közelében fogták.
   
A cég korábban egy hálót helyezett el a kikötő kijáratához, hogy a radioaktív anyagokkal beszennyezett halak ne tudjanak kijutni a nyílt tengerre. A helyi halászok több mint két éve nem használják a környező vizeket, miután az erőműből korábban rengeteg radioaktív víz folyt el.
   
Szombati japán sajtóhírek szerint már 126 amerikai katonák perli a TEPCO-t, kétmilliárd dolláros kártérítést követelve a cégtől. A fukusimai katasztrófa következményeinek eltakarításában segédkező katonák azt állítják, hogy a cég félrevezette őket a művelet potenciális veszélyeivel kapcsolatban.
   
A pert még tavaly decemberben kilenc katona indította meg egy kaliforniai bíróságon, de a baleset évfordulóját követően további 17-en már csatlakoztak a csoportos keresethez, további 100 felperes csatlakozása pedig folyamatban van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.