Visegrádi együttműködés

Pithart: ellenzéki együttműködésből született a V4

Petr Pithart volt cseh miniszterelnök szerint az egykori magyar, lengyel, szlovák és cseh ellenzéki együttműködésből született a visegrádi együttműködés (V4)gondolata.

2013.06.07 18:45MTI
Fotó: MTI

Pithart - aki 1990 februárja és 1992 júliusa között volt cs miniszterelnök - abból az alkalomból nyilatkozott pénteken az MTI-nek, hogy a krefeldi székhelyű Adalbert Alapítvány neki ítélte az európai béke, a szabadság és az együttműködés előmozdításáért járó idei nemzetközi Adalbert-díjat. 

Az eddigi díjazottak között volt Tadeusz Mazowiecki és Antall József, az első szabadon választott lengyel és magyar miniszterelnök, továbbá Václav Havel volt cseh államfő és Helmut Kohl egykori német kancellár. 2009-ben pedig Göncz Árpád korábbi államfő részesült a kitüntetésben. Petr Pithart szombaton veszi át a díjat Áder János köztársasági elnöktől. 

Tiszteletére a visegrádi országok kölcsönös együttműködéséről rendeztek nemzetközi kollokviumot pénteken a Budapesti Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen.

A volt kormányfő visszaemlékezett arra, hogy a rendszerváltás idején mindenekelőtt Václav Havel, Lech Walesa lengyel államfő és Göncz Árpád képviselte a közép-európai együttműködés gondolatát. "Olyan elgondolásaik voltak, amelyeket csak részben sikerült valóra váltani" - tette hozzá. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az egyik legfontosabb célt - egymás segítését az euroatlanti integráció folyamatában - maradéktalanul sikerült megvalósítani. 

Pithart utalt arra, hogy annak idején nem teljesen ezt az együttműködést álmodta meg. Ennek ellenére úgy értékelte, hogy a négy ország ma nagyon intenzíven együttműködik. Fontosnak nevezte, hogy Európai Unión belül együttesen lépnek fel, és szolidárisak egymással. "Még mindig jobban értjük egymást mi négyen, mint a többi ország" - értékelte Pithart.
 
A jövőt illetően fontosnak nevezte, hogy a négy ország gazdasági fejlettsége egy szintre kerüljön, és ezzel kapcsolatban utalt arra: az euró bevezetésére - csakúgy, mint Szlovákiában - Csehországban, Lengyelországban és Magyarországon is szükség van. Lehetőség szerint minél több kérdésben kellene közös álláspontot kialakítani - jelentette ki. "Történészként és értelmiségiként ugyanakkor ragaszkodom ahhoz: kötelesek vagyunk számot adni a Nyugatnak arról, hogy a rendszerváltás előtt mit éltünk át, és az akkor történteket hogyan dolgoztuk fel" - tette hozzá. 

Arra a kérdésre, elégedett-e azzal az úttal, amelyet Csehország az elmúlt évtizedekben megtett, csupán annyit mondott: "nem nagyon". A mai helyzetre utalva azt hangoztatta: a csehek most igyekeznek magukhoz térni abból az "euroszkeptikus masszázsból", amelyet Václav Klaus volt köztársasági elnöktől kaptak, és most "valahol félúton vannak." 

Az Andrássy egyetemen rendezett kollokviumot megnyitó Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára az MTI-nek nyilatkozva a visegrádi együttműködés (V4) gyakorlati jelentőségét hangsúlyozta.

Ezzel kapcsolatban utalt a július elsején kezdődő magyar elnökség fő céljaira, mindenekelőtt az infrastruktúra, ezen belül az úthálózat fejlesztésére, az energiabiztonságra, valamint a munkahelyteremtésre és a társadalmi kohézió erősítésére. 

"Arra törekszünk, hogy ezeken a területeken előrelépjünk, és összehangoljuk a négy ország lehetőségeit" - jelentette ki. A V4 elnökségi stafétabotját átadó Lengyelország sikeres volt abban, hogy a visegrádi csoport láthatóvá váljon a közvélemény számára, és nemcsak az európai, hanem a világ közvéleménye előtt is - mondta a helyettes államtitkár. Meggyőződését fejezte ki, hogy ez serkentően hathat a tartalmi együttműködésre is. 

Petr Pitharthoz hasonlóan Prőhle Gergely is rendkívül fontosnak nevezte a visegrádi országok együttműködését az Európai Unión belül. Példaszerűnek tartotta az együttműködést az uniós források jövőjéről folytatott vitában, illetve a kohézió barátainak csoportján belül, és utalt a rendszeres egyeztetésekre a csúcstalálkozók előtt.
 
"A négy ország között erős az érdekközösség, ezt az EU-n belül is egyre inkább értékelik, mert látják, hogy ez soha nem a nagy európai folyamatok ellen, hanem azok előbbre vitele érdekében van" - hangsúlyozta a Külügyminisztérium helyettes államtitkára az MTI-nek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.