Megalakulhatna egy állandó szakértői csoport

V4-külügyminiszterek a Nyugat-Balkán támogatásáról

A nyugat-balkáni reformfolyamatokat támogató szakértői hálózat kialakítását kezdeményezik a visegrádi négyek - jelentették be csütörtökön Varsóban a V4-Nyugat-Balkán kibővített külügyminiszteri találkozó résztvevői.

2012.10.25 18:39MTI

A soros lengyel visegrádi elnökség által szervezett ülésen a bolgár, a görög és a román külügyi tárca vezetője, valamint Stefan Füle, az Európai Bizottság bővítési és szomszédságpolitikai biztosa is részt vett. Magyarországot Martonyi János külügyminiszter képviselte.
   
A Lengyelország, Magyarország, Csehország és Szlovákia által javasolt "V4 - Nyugat-Balkán szakértői hálózat a jogállamiságért és az alapvető jogokért" elnevezésű csoport célja a nyugat-balkáni országokban zajló reformfolyamatok erőteljesebb támogatása. A találkozó után kiadott közös nyilatkozat szerint az együttműködésnek köszönhetően megalakulhatna egy állandó szakértői csoport, amely a nyugat-balkáni országokat az EU-csatlakozási tárgyalásokon is támogatná.
    
A találkozót összegző sajtótájékoztatón Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a többéves pénzügyi keretet illető részletkérdésekben léteznek érdekkülönbségek, de a visegrádi csoport közösen fog harcolni azért, hogy az Európai Unió "becsvágyó költségvetése" mihamarabb létrejöjjön.
   
A lengyel külügyminiszter rámutatott: a találkozón az egymással rossz kapcsolatban álló Macedónia és Görögország, illetve Szerbia és Koszovó képviselői is részt vettek, ami nemcsak az EU erős vonzerejére utal, de azt is bizonyítja, hogy a bővítési folyamatban a V4-ek fontos szerepet töltenek be.
   
Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter ugyancsak újságírói kérdésre válaszolva elismerte, hogy amikor a visegrádi országok csatlakoztak az EU-hoz, kicsit könnyebb volt teljesíteni az elvárásokat, "nem volt még olyan magasra téve a mérce". De kiemelte, hogy a négy ország külső szakértői támogatás nélkül társult, míg a Nyugat-Balkán számíthat a tapasztalatok átadására.
   
Martonyi János hozzátette: a gazdasági válság nem akadályozhatja meg, és nem is lassíthatja a bővítési folyamatot.
   
Az európai integráció kérdésére Stefan Füle is kitért, hangsúlyozva, hogy több tagállam mély integrációjának köszönhetően az EU "nagyobb szervezetté és erősebb játékossá válhat a világban".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.