Egy gazdasági konferencián

Peresz drámai beszédre készül Ammánban

"Nálunk egyértelműen többségben vannak az 1967-es vonalakon alapuló, megegyezéses területcserékkel létrehozott kétállami megoldás hívei. Békére vágyunk".

2013.05.26 11:22MTI
Függetlenség napja Izraelben (Fotó: MTI)

Simon Peresz izraeli államelnök Benjámin Netanjahu miniszterelnök tudtával drámai beszédre készül vasárnap este a Világgazdasági Fórum (WEF) ammáni konferenciáján, ahol új békekezdeményezés is várható a palesztin-izraeli viszály ügyében.

Peresz megpróbálja eltávolítani a palesztin-izraeli tárgyalásokat akadályozó korlátokat, és személyesen Mahmúd Abbász palesztin elnökhöz fordul, arra kérve, hogy legyen partnere a béke elérésében.

"Tudom, hogy tudja: nem nagy köztünk a véleménykülönbség. Tudom, hogy tudja: a meglévő különbségek áthidalhatók. Izrael békét akar" - mondja majd a Maariv című napilap szerint Peresz. "Nálunk egyértelműen többségben vannak az 1967-es vonalakon alapuló, megegyezéses területcserékkel létrehozott kétállami megoldás hívei. Békére vágyunk" - hangsúlyozza az elnök a beszéd előre közölt változata szerint.

Nemcsak a tényleges kormányzati hatalommal nem rendelkező államfő egyéni véleményéről van szó, Peresz pénteken kétórás találkozót tartott Netanjahuval, ahol egyeztették a jordániai beszéd tartalmát - közölte az izraeli média.

A konferencián részt vesznek az arab világ vezetői, és egyik szekciójában Kitörés a zsákutcából címen várhatóan új békekezdeményezést foglamznak meg John Kerry amerikai külügyminiszter, Abbász elnök, II. Abdalláh jordán király és Simon Peresz jelenlétében.

Az új béketerv a 2002-es arab békejavaslat felfrissített változatán alapul, amelyet a katari miniszterelnök április végén ismertetett Washingtonban. Ez lehetővé teszi a 67-ig érvényes 1948-as tűzszüneti vonalak módosítását kölcsönös megegyezésekkel és területcserékkel a jövendő palesztin állam határainak megállapításakor, és azt ígéri, hogy a palesztin béke aláírásával Izrael kibékülne az arab világ nagy részével is.

A WEF konferenciáját szombaton nyitotta meg a Holt-tengernél a jordán király, és annak fő témájaként a palesztin-izraeli rendezést hirdette meg. "A szélsőségesség a válság nyomán mindenütt megerősödött, ideje, hogy megállítsuk terjedését" - mondta.

Abbász beszédében a húsz éve tartó hiábavaló béketárgyalásokról szólt, de "továbbra is azt mondjuk, hogy igazságos és átfogó békét szeretnénk a kétállami megoldás jegyében, két egymás szomszédságában békében élő országot" - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.