Élelmiszerbotrány

Rákkeltő anyag a rizsben - Dél-Kínában

A vizsgált mintáknak majd' a felében a megengedettnél magasabb mértékű, rákkeltő kadmiumot találtak a hatóságok Dél-Kína Kuangtung tartományában.

2013.05.20 17:54MTI

A szúrópróbaszerűen a helyi piacokról begyűjtött 18 mintából nyolcban volt kimutatható a megengedettet túllépő kadmium-mennyiség a helyi minőségellenőrök jelentése szerint. Legalább két étteremben és két egyetemi étkezdében is hasonló eredményeket találtak. 

A szervezet tájékoztatása szerint a szennyezés részben a szomszédos Hunan, részben Kuangtung tartományból származik, a kérdéses termékek pedig számos vállalathoz köthetők, amelyek - tudtukon kívül - szennyezett alapanyagot használtak fel. A vizsgált mintákban kilogrammonként 0,21-0,4 milligrammot mutattak ki a vesére, májra, csontokra is veszélyes rákkeltő anyagból, miközben a nemzeti határérték 0,2 milligramm. 

A feltételezések szerint a kadmium a szennyezett talajból kerülhetett a rizsbe. Az eset nagy felháborodást váltott ki a kínai internetezők körében, mindenekelőtt az elmúlt hónapok környezeti botrányait, a lég- és vízszennyezést érintő híradások és más élelmiszerekkel kapcsolatos visszaéléseket követő volta miatt.
 
Sokan azt jegyezték meg: a problémára már három évvel ezelőtt felhívták a figyelmet Kuangtung tartományban egy korábbi botrány alkalmával, de a jelek szerint ugyanakkor semmilyen előrelépés nem történt a helyzet megoldása érdekében. 

A Zsenmin Zsipao, valamiféle megoldást keresve, azt ajánlotta a hétvégén a lakosoknak, ne csupán az ország egy térségéből származó ételeket vásároljanak, a fogyasztásból származó kockázatokat így minimalizálva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.