Emberi rákkeltő procimidont találtak

Mérgező vegyszer a paradicsomban, az uborkába és eperben

A Levegő Munkacsoport nyári zöldség-gyümölcstesztjén egy Magyarországon forgalomba hozott paradicsomban és uborkában olyan veszélyes anyagot találtak, amelyet 2008-ben betiltott az Európai Unió.

2010.06.17 18:36ma.hu - MTI

Eközben a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) illetékes szervezete eddig nem talált a munkacsoport által kifogásolt szennyezést. A civil szervezet június elején megvizsgálta, hogy az áruházláncok polcain megjelenő zöldségek és gyümölcsök tartalmaznak-e veszélyesnek minősített vegyszermaradékokat.

A Levegő Munkacsoport szakemberei uborkát, paradicsomot és epret vásároltak öt áruházlánc egy-egy budapesti üzletében, majd ezeket egy holland laboratórium vizsgálták meg. A közlemény szerint a 14 megvizsgált minta közül háromban, egy uborkában, egy paradicsomban és egy eperben nem talált vegyszermaradékot a laboratórium. Egy budapesti áruházban vásárolt – és a szóbeli tájékoztatás szerint hazai termesztésű – paradicsommintában viszont öt különféle vegyszermaradékot mutatott ki a vizsgálat, többek között az uniós forgalomból kivont procimidon nevű hatóanyagot is.

Ezt a hatóanyagot megtalálták egy másik áruházban vásárolt fürtös uborkában is. A procimidont a magyar hatóság 2007. július 16-án kivonta a forgalomból és a türelmi idő is lejárt 2009-ben. A procimidont az USA Környezetvédelmi Ügynöksége lehetséges emberi rákkeltőként sorolta be. A hatóanyagot továbbá az Európai Unió szaporodási képességet károsító anyagként tartja nyilván, valamint felkerült az EU hormonrendszer károsító anyagokat tartalmazó listájára is.

A Levegő Munkacsoport arra kéri a szupermarketláncokat, hogy nyugat-európai mintára tegyenek önkéntes intézkedéseket a szennyezett termékek forgalmazásának megszüntetésére, és feltétlenül tartsák, illetve tartassák be beszállítóikkal a hatályos előírásokat.

A június 7-től hatályos új uniós szabályok szerint a korábbinál sokkal szigorúbb határértékek érvényesek a zöldség- és gyümölcstermékekre, ezért az áruházaknak fokozottan figyelniük kell beszerzéseikre. A civil szervezet által megvizsgált mintákra még nem vonatkoztak ezek a szigorúbb határértékek, de a civil szervezet szerint figyelmeztető lehet, hogy a szennyezettnek mért paradicsommintában az új határérték 7,5-szerese volt a vegyszermaradék-szint - tartalmazza a Levegő Munkacsoport összegzése.

Az ügyben megkereste az MTI a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) illetékes szervezetét, az MgSzH Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságát. "Eddig nem tapasztaltunk procimidon, gombaölőszer hatóanyag határérték túllépést az általunk vizsgált mintákban" - közölte Tóthné Lippai Edit igazgató. Hozzátette: az MgSzH Növény- és Talajvédelmi szervezetének egyik fő feladata a növényvédelmi jogszabályi előírások betartásának ellenőrzése.

A szervezet növényvédő szermaradék – analitikai laboratóriumi hálózata kockázatbecslésen alapuló, éves monitoring terv keretében vizsgálja a friss növényi termékeket - zöldség-gyümölcs - és az egyes feldolgozott növényi tartalmú élelmiszereket. Az éves mintaszám eléri a 3.000-et, és egy-egy mintában 200-250 hatóanyagra és bomlástermékére végeznek vizsgálatot a szakemberek. A paradicsom - hazai és nem hazai eredetű - vizsgálata kiemelt mintaszámmal szerepel az éves tervben. "Eddig nem tapasztaltunk procimidon, gombaölőszer hatóanyag határérték túllépést az általunk vizsgált mintákban"- közölte az igazgató A vizsgálati eredményekről, a közzétételi kötelezettségnek megfelelően folyamatosan tájékoztatást ad a szervezet az FVM és a saját honlapján.

Fontos hangsúlyozni - húzta alá Tóthné Lippai Edit - a kereskedelmi lánc valamennyi szereplője felelősséget visel az általuk forgalmazott tételek biztonságának szavatolásáért. Önellenőrzés keretében javasolt a friss fogyasztásra kerülő zöldségek, gyümölcsök analitikai laboratóriumi vizsgálata növényvédőszer-maradék tartalomra - közölte az igazgató.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.