Veszélyes volt a molyirtó csík

Rákkeltő ajándéktermék - Fegyelmi vizsgálatot indít az MTA elnöke

Fegyelmi vizsgálatot indít egy rákkeltő anyagot tartalmazó ajándékba adott termék miatt Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke jövő héten hétfőn Barna Balázs, az akadémia Növényvédelmi Kutatóintézete igazgatója ellen.

2010.04.24 13:28MTI

Torda Júlia, az MTA kommunikációs vezetője szombaton ezt annak kapcsán közölte az MTI-vel, hogy Levegő Munkacsoport pénteken jelentette be: a forgalomból már kivont diklórfosz rovarirtó hatóanyagot tartalmazott az a molyirtó csík, amelyet ajándékba kaptak a vásárlók, amikor megvették a Csalomon rovarcsapda elnevezésű terméket, az ajándékterméket az MTA Növényvédelmi Kutatóintézete biztosította.

Az MTA kommunikációs vezetője azt írta: Pálinkás József az első munkanapon megindítja a fegyelmi vizsgálatot, miután tudomására jutott, hogy a növényvédelmi kutatóintézet egy Magyarországon és az Európai Unióban is betiltott rovarirtó hatóanyagot forgalmazott.

Hozzátette: az MTA elnöke a haladéktalanul megindított fegyelmi vizsgálatban a fegyelmi bizottság elnöki tisztével Németh Tamást, az MTA főtitkárát bízza meg.

A Levegő Munkacsoport pénteken közleményben tudatta az MTI-vel, hogy a történteket bejelentette a VPOP Bűnügyi Igazgatóságának, valamint az FVM Növény- és Talajvédelmi Főosztályának.

Továbbá kérte az MTA főtitkárát is, hogy mihamarabb tisztázza az esetet, és tegye meg a szükséges intézkedéseket. A közlemény emlékeztet: a diklórfoszt Magyarországon sokáig a köztéri szúnyogirtásban is használták.

Az EU azért tiltotta be a növényvédelemben, mert génkárosító - úgynevezett mutagént is tartalmaz - és rákkeltő kockázatai vannak.

Az ügyet az Állami Népegészségügyi és Tisztorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) illetékes, Szentendre-Pilisvörösvár Kistérségi Intézete már vizsgálja - tájékoztatta dr. Homor Zsuzsanna kistérségi tiszti főorvos pénteken az MTI-t. A szakember hétfőre ígért bővebb tájékoztatást az ügyről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.