A CIA-t teszi felelőssé

Pakisztáni tartományi bíróság az amerikai dróntámadások ellen

A pakisztáni területek elleni amerikai dróntámadások beszüntetését követeli egy pakisztáni bíróság.

2013.05.09 18:26MTI

A legfelsőbb bíró úgy foglalt állást, hogy a pilóta nélküli amerikai repülőgépeket szükség esetén le lehet lőni. Az ország északnyugati részén fekvő Khyber-Pakhtunkhwa tartomány bírája elítélte a támadásokat és a CIA-t tette értük felelőssé.

Utalt rá, hogy az Egyesült Államok terroristagyanús személyek üldözésének ürügyén évek óta hajt végre ilyen támadásokat, amelyek több ezer polgári áldozatot követeltek. A bíróság határozata kimondta, hogy a pakisztáni kormánynak, illetve a biztonsági erőknek biztosítaniuk kell a dróntámadások beszüntetését. A támadóknak tudniuk kell, hogy a jövőben az ilyen akciókért következményekkel kell számolniuk - szögezte le a bíró, hangsúlyozva, ez magában foglalja az amerikai gépek esetleges lelövését. 

Ezenkívül felszólított egy nemzetközi törvényszék létrehozására, amelynek a szóban forgó támadásokkal kellene foglalkoznia. A tartomány legfelsőbb bírája hangsúlyozta azt is, hogy amennyiben az Egyesült Államok továbbra is pilóta nélküli repülőgépeket vet be, Pakisztánnak meg kell szakítani kapcsolatait Washingtonnal. Mindez hátrányosan érintené az afganisztáni nemzetközi békeerő utánpótlással történő ellátását, ami nagyrészt Pakisztánon keresztül történik. 

Egy neves pakisztáni nemzetközi jogász rendkívül jelentős és előremutató határozatról beszélt. Úgy ítélte meg, hogy a jövőbeni pakisztáni kormány ezzel olyan eszközzel rendelkezik majd, amellyel követelheti a dróntámadások beszüntetését. Az eddigi pakisztáni kormány úgyszólván eltűrte a támadásokat. Az országban szombaton rendeznek választásokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.