Kína elv?

Sűrűbb lesz a japán járőrözés a vitatott szigetek körül

Peking korábban többször tiltakozott a paktum miatt, és az úgynevezett egy Kína elv megsértésével vádolta Japánt. Ezen elv alapján Peking Tajvan szigetét a Kínai Népköztársaság részének tekinti.

2013.05.07 14:20MTI

Japán fokozza a járőrözést egy vitatott kelet-kínai-tengeri szigetcsoport környékén a tajvani halászok felügyelete érdekében, a Tajpej és Tokió által múlt hónapban kötött halászati megállapodás értelmében - jelentette be kedden Hajasi Joszimasza japán mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és halászati miniszter.

A lépéssel a jelenlegi ötről tízre növelik a Japánban Szenkaku (Kínában és Tajvanon Tiaojü) néven ismert szigetek körül tevékenykedő halászati járőrhajók számát, hogy megakadályozzák az illegális halászatot a Tokió által ellenőrzött, de Peking és Tajpej által is magáénak tartott területen - jelentette a Kyodo hírügynökség.

Ezzel párhuzamosan kedden megtartotta első ülését a japán-tajvani halászati bizottság, amely a vitatott vizeken való közös halászat koordinálására jött létre. A tajvani és japán szakértők a szigetek 12 tengeri mérföldes körzetében - a nemzetközi tengerjog szerinti parti vizeken - való halászatról, valamint a kétoldalú megállapodás végrehajtásáról tárgyaltak.

Tajpej és Tokió 17 éves tárgyalássorozat után április 10-én egyezett meg a vitatott terület tengeri erőforrásainak megosztásáról, a megállapodás e hét pénteken lép életbe.

Peking korábban többször tiltakozott a paktum miatt, és az úgynevezett egy Kína elv megsértésével vádolta Japánt. Ezen elv alapján Peking Tajvan szigetét a Kínai Népköztársaság részének tekinti.

A vitatott szigetek környékén tavaly szeptember óta - amikor Tokió állami kézbe vette a szárazföld egy részét - a kínai parti őrség folyamatos járőrözést folytat. Elemzők szerint Japán azért engedett Tajvannak és kötött halászati megállapodást a szigettel, hogy megakadályozza Tajpej és Peking közös fellépését a szigetvitában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.