Ajánlásokat is készít majd

Légszennyezésügyi bizottságot állít fel Japán, Kína és Dél-Korea

Háromoldalú légszennyezésügyi bizottság felállításáról és a szennyező anyagok - elsősorban a 2,5 mikronnál kisebb részecskék - terjedésére vonatkozó információk megosztásáról állapodott meg Japán, Kína és Dél-Korea hétfőn.

2013.05.06 15:18MTI

A bizottság felállításáról a japán és dél-koreai környezetvédelmi miniszter, valamint a kínai miniszterhelyettes kétnapos tárgyalásokat követően állapodott meg Kitakjúsú városában, ahol a légszennyezés határokon átívelő káros hatásainak megfékezéséről egyeztettek - jelentette az NHK japán televízió. 

Isihara Noboteru japán környezetvédelmi miniszter közölte: a "jelentőségteljes" tárgyalások végkimenetele fontos lépés a légszennyezés háromoldalú kezelését illetően. 

Az információ-megosztás és a három ország környezetvédelmi hatóságai közti folyamatos párbeszéd elősegítése mellett a felállítandó bizottság a légszennyezés visszaszorítására vonatkozó ajánlásokat is készít majd a tárcák számára. 

A kérdés nemzetközi kezelése azután vált szükségessé, hogy a tél folyamán a rekordmértékű, olykor a mérőműszerek skáláját is meghaladó kínai szmog Japán partjait is elérte, és az egészségügyi határértéket meghaladó légszennyezést okozott a szigetország nyugati részén. 

Kína keleti partvidékén a 2,5 mikronnál kisebb finomporszemek egy köbméter levegőben mért koncentrációja az év elején napokon át 500 felett volt, sőt egyes esetekben a 700-900 közötti értéket is elérte. Az egészségügyi határérték 25 és 40 mikrogramm között van. Ezek a részecskék azért különösen veszélyesek, mert belélegezve a tüdő mélyében felszívódnak és a keringésbe jutnak. 

Tokió korábban technikai segítséget is felajánlott Pekingnek a kérdés kezeléséhez, ezt azonban a kínai vezetés nem fogadta el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.